Wouter Hoeffnagel - 10 september 2024

Apple moet Ierland definitief 13 miljard euro betalen

Apple moet definitief 13 miljard euro aan extra belasting afdragen aan Ierland. Het Hof van Justitie van Europese Unie (EU) oordeelt dat het Amerikaanse techbedrijf jarenlang oneerlijke belastingvoordelen kreeg in de EU-lidstaat, en bevestigt de eerder opgelegde boete.

Apple moet Ierland definitief 13 miljard euro betalen image

Met het oordeel van het Hof komt een einde aan een jarenlange juridische strijd tussen Apple en de Europese Commissie. De Commissie oordeelde in 2016 al dat Apple in de periode 1991-2014 oneerlijke belastingvoordelen kreeg in Ierland, en oordeelde dat dit neerkwam op staatssteun. Het bedrijf loodste winsten buiten de Verenigde Staten (VS) via Ierland, en betaalde hierover in praktijk nauwelijks belasting.

Apple moest in totaal 13 miljard euro aan achterstallige belastingen alsnog voldoen. Zowel Apple als Ierland gingen echter in bezwaar tegen dit oordeel. Apple werd in 2020 door het Gerecht van de Europese Unie (EU) in de zaak in het gelijk gesteld. Hiertegen ging de Europese Commissie in beroep. De hoogste rechter binnen de EU - het Europees Hof van Justitie - oordeelt nu echter dat de Europese Commissie in haar gelijk staat.

'Er is geen speciale deal geweest'

Dit betekent dat Apple alsnog de 13 miljard euro aan achterstallige belastingen moet afdragen. Apple meldt in een reactie teleurgesteld te zijn en stelt dat er geen 'speciale deal' is geweest met Ierland. De miljarden zijn in het verleden al door Apple overgemaakt naar een onafhankelijk fonds, dat het geld nu overmaakt aan Ierland.

De Ierse overheid is no altijd van mening geen belastingvoordelen te hebben gegeven aan bedrijven, maar zegt het oordeel van het Europees Hof van Justitie te respecteren.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!