Wouter Hoeffnagel - 10 september 2024

Europees Hof maakt miljardenboete voor Google wegens machtsmisbruik definitief

Een Europese boete van 2,4 miljard euro voor Google wegens machtsmisbruik is definitief. Het Europees Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) stelt Google in een beroep in de zaak in het ongelijk.

Europees Hof maakt miljardenboete voor Google wegens machtsmisbruik definitief image

De zaak draait om Google Shopping, de prijsvergelijker van het Amerikaanse techbedrijf. De Europese Commissie oordeelde in 2017 dat Google deze dienst ten opzichte van concurrenten voortrok in de zoekresultaten van zijn zoekmachine, door producten van bedrijven die Google Shopping gebruikte bovenaan de resultaten te tonen. Andere prijsvergelijkers kwamen pas in de reguliere zoekresultaten en dus lager op de pagina aan bod. De Europese Commissie oordeelde dat Apple met zijn werkwijze misbruik maakte van zijn dominante marktpositie op de markt voor zoekmachines.

Google ging in bezwaar tegen de boete, maar is nu door de hoogste rechtbank van de EU in het ongelijk gesteld. In een reactie meldt het Amerikaanse techbedrijf teleurgesteld te zijn in het oordeel van het Europese Hof van Justitie. Het wijst erop in 2017 al wijzigingen te hebben doorgevoerd om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!