Wouter Hoeffnagel - 10 september 2024

Zorgen in VS over mogelijke Russische sabotage van onderzeese datakabels

De Amerikaanse overheid maakt zich zorgen over mogelijke sabotage van onderzeese datakabels door Rusland. Het land zou hiervoor een geheime militaire unit hebben opgezet die de General Staff Main Directorate for Deep Sea Research (GUGI) wordt genoemd.

Zorgen in VS over mogelijke Russische sabotage van onderzeese datakabels image

Dit meldt een ambtenaar van de Amerikaanse overheid aan CNN. De Amerikaanse overheid zou zich zorgen maken over verhoogde Russische maritieme activiteiten wereldwijd en dat de houding van de Russen ten opzichte van het beschadigen van onderzeese kritieke infrastructuur van de Verenigde Staten (VS) en bondgenoten verandert. "Rusland blijft maritieme mogelijkheden ontwikkelen voor onderzeese sabotage, met name via GUGI, een nauw bewaakte unit die schepen, onderzeeërs en maritieme drones inzet", aldus de ambtenaar.

Impact kan groot zijn

Ook meldt CNN op basis van twee bronnen dat Russische schepen zijn gezien bij kritieke onderzeese datakabels en infrastructuur die ver van de Amerikaanse kust liggen. Het saboteren van dergelijke infrastructuur kan een grote impact hebben op communicatie van niet alleen de private sector, maar ook de Amerikaanse overheid en het Amerikaanse leger.

Ook in Nederland zijn al langer zorgen over de kwetsbaarheid van onderzeese datakabels. Zo zijn in juli 2023 onderzeese datakabels door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aangemerkt als vitale infrastructuur. Dit betekent dat de aandacht van deze datakabels sinds toen meer aandacht krijgt.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!