Witold Kepinski - 11 september 2024

Gaia-X lanceert nalevingsdocument voor Europese digitale ecosysteem

Gaia-X, een Europees initiatief gericht op het opzetten van een veilige en interoperabele digitale infrastructuur, heeft zijn Compliance Document onthuld. Dit raamwerk schetst de standaarden waaraan organisaties zich moeten houden om deel te nemen aan het Gaia-X-ecosysteem.

Gaia-X lanceert nalevingsdocument voor Europese digitale ecosysteem image

Het Compliance Document richt zich op drie belangrijke gebieden: openheid en transparantie, beveiliging en gegevensbescherming en Europese soevereiniteit. Door zich aan deze principes te houden, wil Gaia-X vertrouwen kweken, innovatie promoten en ervoor zorgen dat bedrijven wereldwijd opereren volgens duidelijke, gestandaardiseerde regels.

Belangrijke onderdelen van het nalevingsdocument zijn:

  • Een op standaarden gebaseerde aanpak: het document bouwt voort op wereldwijd erkende standaarden om een ​​hoog niveau van beveiliging en naleving in alle sectoren te garanderen.
  • Een labelsysteem: Gaia-X heeft een labelsysteem geïntroduceerd om diensten te categoriseren op basis van hun nalevingsniveau, variërend van Gaia-X Standard Compliance tot Gaia-X Label Level 3.
  • Vertrouwensankers en continue validatie: het Gaia-X Trust Framework, aangestuurd door het Gaia-X Digital Clearing House (GXDCH), zorgt voor continu vertrouwen en naleving door continue validatie van verifieerbare referenties.

Het Compliance Document biedt volgens Gaia-X voordelen voor zowel dienstverleners als gebruikers, waaronder:

  • Meer transparantie en controle voor gebruikers
  • Verbeterde geloofwaardigheid en marktpositionering voor aanbieders
  • Een duidelijk pad naar certificering en naleving voor organisaties

Door zich te houden aan het Gaia-X Compliance Document kunnen organisaties laten zien dat ze zich inzetten voor gegevensbescherming, beveiliging en Europese soevereiniteit. Ook kunnen ze bijdragen aan de ontwikkeling van een betrouwbaar en interoperabel digitaal ecosysteem.

Bronnen

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!