Redactie - 11 september 2024

AWS steekt miljarden in datacenters in VK

Amazon Web Services (AWS) gaat 8 miljard pond, ongeveer 9,49 miljard euro, investeren in datacenters in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf belooft duizenden banen en miljarden economische meerwaarde.

AWS steekt miljarden in datacenters in VK image

De investering is gericht op het bouwen, beheren en onderhouden van datacenters. Amazon verwacht dat de investering 14.000 banen oplevert en 14 miljard pond bijdraagt aan het bruto nationaal product van het land.

Dergelijke cijfers moeten wel met een korrel zout genomen worden. Zo gaat het voor een groot deel om tijdelijke banen in de bouw. Het aantal permanente banen voor het beheer van datacenters ligt zeer waarschijnlijk een stuk lager dan 14.000.

Onderdeel van meer investeringen in Europa

Voor Amazon past het project in een grote investeringsgolf in Europa. Eerder kondigde het al voor 15,7 miljard euro uitbreidingen aan in Spanje en voor 7,8 miljard euro in Duitsland. Begin dit jaar maakte het bedrijf nog bekend dit jaar 139 miljard euro wereldwijd te investeren in datacenters over de komende vijftien jaar.

De nu aangekondigde datacenters zouden vooral de vraag in Londen ondersteunen, al zullen ze waarschijnlijk niet in de stad zelf komen. De Londense datacentermarkt is groot, maar de regio zelf is ook duur. Tegelijk is het in drukbezette regio’s moeilijk om locaties te vinden met voldoende stroom en water.

In samenwerking met Data News

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!