Wouter Hoeffnagel - 11 september 2024

Gartner: steeds meer AI ingezet door financiële functies

De adoptie van financiële AI door financiële functies is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. 58% gebruikt de technologie dit jaar, wat een stijging van 21 procentpunten is ten opzichte van 2023.

Gartner: steeds meer AI ingezet door financiële functies image

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. De marktonderzoeker ondervroeg in juni 2024 121 financiële leiders om inzicht te krijgen in hun gebruik van AI-technologieën voor de financiële functie. Gartner-experts bespreken belangrijke kwesties rond financiële AI op de Gartner CFO & Finance Executive Conference 2024 die vandaag in Londen plaatsvindt.

'Adoptie vordert snel'

"De adoptie van AI in de financiële functie vordert snel", aldus Marco Steecker, senior director, research bij de financiële praktijk van Gartner. "Het is ook bemoedigend om op te merken dat tweederde van de financiële leiders optimistischer is over de impact van AI dan een jaar geleden, met name onder degenen die al vooruitgang hebben geboekt met het benutten van AI-oplossingen."

Terwijl 42% van de financiële functies momenteel geen AI gebruikt, plant de helft van hen de implementatie.

Figuur 1: Huidige niveaus van AI-gebruik in financiën, 2023 versus 2024

Bron: Gartner (september 2024)

"In dit onderzoek van vorig jaar was de kans twee keer zo groot dat andere administratieve functies (zoals HR, juridische zaken en inkoop) AI-oplossingen gebruikten of opschaalden in vergelijking met de financiële functie. Dit jaar is de kloof vrijwel nihil", aldus Steecker.

Vier belangrijke use cases

Vier belangrijke use cases springen eruit onder degenen die AI in financiën adopteerden:

  • Intelligente procesautomatisering (gebruikt door 44% van de financiële functies) — Automatisering die de AI-mogelijkheden van bestaande automatiseringstools (zoals RPA) benut om informatieverwerking te verbeteren.
  • Detectie van anomalieën en fouten (gebruikt door 39% van de financiële functies) — AI-gestuurde identificatie en rapportage van fouten en uitschieters in grote datasets (bijvoorbeeld interne claims, uitgaven en facturen).
  • Analytics (gebruikt door 28% van de financiële functies) — Het creëren van betere financiële prognoses en resultatenanalyses die kunnen leiden tot betere besluitvorming.
  • Operationele assistentie en uitbreiding (gebruikt door 27% van de financiële functies) — Emulatie van op menselijk oordeel gebaseerde beslissingen in operaties via AI (vaak generatieve AI).

Tekort aan data en talent zijn uitdagingen

De twee grootste uitdagingen van financiële leiders met betrekking tot AI-implementatie waren ontoereikende datakwaliteit/beschikbaarheid en lage niveaus van datageletterdheid/technische vaardigheden.

"Omdat de interesse in AI zowel binnen als buiten hun organisaties toeneemt, vinden CFO's het moeilijk om het talent te vinden dat ze nodig hebben om hun AI-ambities waar te maken, en dit probleem zal waarschijnlijk erger worden", aldus Steecker. "Het is daarom essentieel dat ze een overkoepelende functionele strategie hebben om AI-vaardigheden te identificeren, verwerven en ontwikkelen."

Om dit te doen, moeten CFO's drie primaire uitdagingen aanpakken die financiële AI-talentplannen belemmeren: een beperkt begrip van de noodzakelijke rollen en vaardigheden die betrokken zijn bij AI-implementatie; een moeilijkheid om AI-talent aan te trekken en te behouden; en trage voortgang bij het ontwikkelen van AI-vaardigheden bij bestaande werknemers.

Single version of truth

Wat betreft datakwaliteit raden Gartner-experts aan om te overwegen om een ​​"single version of the truth"-datamanagementfilosofie achter zich te laten, omdat het bijna onmogelijk is om dit soort perfectie te bereiken gezien het volume en de volatiliteit van data in moderne bedrijven. Het alternatief is een "sufficient versions of the truth"-benadering die datakwaliteit in evenwicht brengt met het garanderen dat het nuttig is bij besluitvorming.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in The Current State of AI Use Within Finance. Niet-klanten kunnen de webinar Optimize AI Outcomes: 2024 Gartner CFO Conference Highlights bekijken.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!