Wouter Hoeffnagel - 11 september 2024

Topmannen CIA en MI6: AI helpt ons werk te verbeteren

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en Britse tegenhanger MI6 zetten kunstmatige intelligentie (AI) in voor het verbeteren van hun inlichtingenwerk. De technologie wordt onder meer gebruikt voor het identificeren van interessante informatie, onder meer door gegevens samen te vatten.

Topmannen CIA en MI6: AI helpt ons werk te verbeteren image

Dit schrijven CIA-directeur Bill Burns en hoofd van de Britse Secret Intelligence Service (SIS) Richard Moore in een stuk dat is gepubliceerd door de Financial Times (FT). Het tweetal meldt AI te trainen om zijn eigen IT-omgeving veilig te houden, onder meer door AI in te zetten als een soort 'red team'. Een dergelijk team test de digitale weerbaarheid van een IT-omgeving of organisatie.

Datawetenschappers ondersteunen

Daarnaast melden Burns en Moore dat zij cloudtechnologieën inzetten ter ondersteuning van hun datawetenschappers, die hierdoor meer waarde kunnen halen uit data waarover de diensten beschikken. Moore meldt ook dat MI6 large language models (LLM's) inzet om extremistische content op het internet te identificeren, en actueel taalgebruik onder cybercriminelen in kaart te brengen zodat medewerkers makkelijker kunnen opgaan in deze community.

Het gesprek met Burns en Moore met de FT is hier te vinden.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!