Wouter Hoeffnagel - 12 september 2024

Ierse toezichthouder start onderzoek naar Google wegens gebruik EU-data bij trainen LLM

De Ierse Data Protection Commission (DPC) start een onderzoek naar Google wegens het vermeende gebruik van data van Europese gebruikers voor het trainen van zijn foundation AI-model Pathways Language Model 2 (PaLM2). De focus ligt daarbij op de vraag of Google de persoonlijke data van Europese gebruikers voldoende heeft beschermd.

Ierse toezichthouder start onderzoek naar Google wegens gebruik EU-data bij trainen LLM image

In een verklaring meldt de DPC dat het onderzoek onderdeel is van een bredere focus van de toezichthouder in samenwerking met andere Europese toezichthouders op het verwerken van persoonlijke data van Europeanen bij de ontwikkeling van AI-modellen en -systemen. Met het onderzoek wil de DPC in kaart brengen of Google voldoende maatregelen heeft genomen om de veiligheid van de Europese data te waarborgen, voordat het deze heeft gebruikt voor het trainen van zijn AI-model.

PaLM2 is een large language model (LLM) ontwikkeld door Google AI met 540 miljard parameters. Het is ontworpen om nauwkeurigere, veelzijdigere en informatievere content te genereren dan eerdere LLM's. Het is gericht op onder meer het genereren van tekst, vertalen van teksten, schrijven van diverse soorten content en beantwoorden van vragen.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!