Wouter Hoeffnagel - 13 september 2024

Europese organisaties blijven achter met volwassenheid in multi-cloudbeheer

Europese organisaties blijven achter op hun wereldwijde concurrentie in de volwassenheid van hun multi-cloudbeheer. Ondanks deze successen zijn Europese organisaties veelal minder ontwikkeld in het beheer van hybride multi-cloudomgevingen (55% vs. 44%) en tonen ze over het algemeen een lager volwassenheidsniveau in het gebruik van hybride multi-cloud.

Europese organisaties blijven achter met volwassenheid in multi-cloudbeheer image

Dit blijkt uit een rapport van de Enterprise Strategy Group (ESG) in opdracht van Infoblox. Het rapport vergelijkt de volwassenheid in hybride, multi-cloudbeheer van Europese organisaties met de rest van de wereld, onderzoekt of en hoe de regio achterloopt en waarom het belangrijk is om verbeteringen te implementeren. Voor deze inzichten zijn wereldwijd 1.000 besluitvormers in networking en security ondervraagd, waarvan ongeveer een derde uit Europa.

Concurrentiepositie versterken

Op basis van het rapport meldt Infoblox dat Euro9pese cloudstrategen om hun concurrentiepositie te versterken prioriteit moeten geven aan investeringen en processen die de volwassenheid van hun hybride, multi-cloudbeheer verbeteren. De grootste voordelen van investeringen in technologieën voor hybride multi-cloudomgevingen waren voor ITOps en SecOps een verbeterde uptime en naleving van SLA’s (79%), betere netwerkzichtbaarheid over verschillende clouds heen (76%), snellere dienstverlening en innovatie (76%) en meer tevreden interne stakeholders (73%).

De onderzoeksresultaten onderstrepen het potentieel van gedegen multi-cloudbeheer voor organisaties, waarbij voorlopers de volgende voordelen rapporteren:

  • Kostenefficiëntie: Europese voorlopers behalen 50% meer kostenefficiëntie dan hun concurrenten.
  • Snellere time-to-market: Voorlopers lanceren producten veel sneller, waarbij 76% aangeeft dat ze doorgaans ‘first movers’ zijn in hun markt, vergeleken met 12% van de meer onvolwassen organisaties.
  • Klant- en medewerkerstevredenheid: Voorlopers behalen 2,9 keer zoveel doelstellingen in medewerkerstevredenheid en 2,3 keer zoveel doelen voor klanttevredenheid in relatie tot cloud-hosted workloads.
  • Verbeterde veerkracht: 75% van de voorlopers zegt de afgelopen 12 maanden nooit (33%) of slechts een enkele keer (42%) een storing heeft ondervonden van een kritieke, cloud-hosted workload (vergeleken met 44% van minder volwassen organisaties).
  • Agile security: Wanneer workloads uitvallen, detecteren en herstellen voorlopers problemen sneller: ze hebben 4,1 keer meer kans om storingen in (bijna) real-time te detecteren (33% vs 8%) en 3,3 keer meer kans om de service binnen enkele minuten te herstellen in plaats van uren of dagen (36% vs 11%).

Europese organisaties blijven achter

Vergeleken met de rest van de wereld zijn Europese organisaties aanzienlijk vaker te vinden in de minst volwassen cohort (55% versus 44%). Dit betekent dat Europese organisaties over het algemeen minder volwassen zijn op het gebied van hybride en multi-cloud. Tegelijkertijd zijn Europese organisaties bijna net zo vaak voorlopers als organisaties in andere regio's (11% versus 12%).

Ook wat betreft het integreren van networking- en security-tooling hebben Europese organisaties een minder volwassen benadering. Vergeleken met hun tegenhangers in andere regio's was er 44% meer kans op een volledig gesilo’de aanpak (26% versus 18%).

DNS helpt zowel netwerk- als beveiligingsteams om actieve apparaten en diensten binnen cloud- en on-premomgevingen te ontdekken en in kaart te brengen. Helaas laten de onderzoeksresultaten zien dat Europese organisaties minder geneigd zijn om DNS uitgebreid te gebruiken voor de ontdekking en zichtbaarheid van cloud-assets.

“Het onderzoek toont aan dat de meeste bedrijven in Europa niet hun volledige potentieel benutten. Vergeleken met hun wereldwijde tegenhangers is het tijd voor een inhaalslag”, zegt Frank Ruge, Senior Vice President EMEA bij Infoblox. “Hoewel de kloof nog niet onoverkomelijk is, is deze zeer significant op cruciale gebieden zoals het samenstellen van platformteams, het integreren van cloudnetworking- en securitytools en het gebruik van netwerkservices om assetbeheer en security te verbeteren. Wij helpen onze klanten dan ook om de time-to-market te versnellen, de verwachtingen van werknemers en klanten te overtreffen en de prestaties van hun workloads te verbeteren door een fundamenteel hoger security-niveau te bieden dan traditionele oplossingen.”

Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'The State of Hybrid, Multi-cloud Management Maturity in Europe’.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!