Wouter Hoeffnagel - 16 september 2024

Gartner: effectief bestuur cruciaal voor succes met data & analytics

Succes op het gebied van data en analytics (D&A) in financiën is afhankelijk van effectief D&A-bestuur. Toch passen veel organisaties nog steeds verouderde benaderingen toe die tot mislukking leiden. Valeria Di Maso, Director Analyst bij Gartner, zette op de Gartner CFO & Finance Executive Conference 2024 de belangrijkste pijlers voor gezond D&A-bestuur uiteen die FP&A-leiders moeten kennen.

Gartner: effectief bestuur cruciaal voor succes met data & analytics image

Slechte datakwaliteit ondermijnt de consistentie en nauwkeurigheid van financiële rapportage, belemmert de acceptatie van AI en leidt tot wantrouwen in data, waarschuwt Di Maso. Financiële leiders moeten ervoor zorgen dat ze de juiste rollen en verantwoordelijkheden definiëren voor hun financiële D&A-bestuursteam.

'Werk samen en definieer verwachtingen'

Di Maso adviseert financiële leiders samen te werken met collega's om de D&A-bestuursstrategie op te zetten, belangrijke culturele verwachtingen te definiëren en D&A-initiatieven te prioriteren. En daarbij D&A-bestuur te verbinden met de bedrijfsresultaten die organisaties willen bereiken, evenals strategische en operationele drivers van die resultaten. Dit stelt financiën in staat om alleen de data te scopen en te prioriteren die belangrijke inzichten genereren om waarde te creëren.

Ook adviseert Di Maso financiële leiders in het begin zich te richten op technologieën die helpen bij het opschalen van D&A-governance, maar die wel binnen het bereik van de financiële sector blijven om verkeerde uitlijning van technologische middelen te voorkomen.

Lees hier meer over de Gartner CFO & Finance Executive Conference 2024.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!