Wouter Hoeffnagel - 16 september 2024

Nederlandse R&D-investeringen lopen achter

Nederland loopt ver achter op andere landen wat betreft investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Nederland investeert jaarlijks ongeveer 22 miljard euro, wat neerkomt op 2,3% van het bruto binnenlandse product (BBP). In Duitsland en België liggen deze percentages op respectievelijk 3,1% en 3,5%, terwijl in Zuid-Korea de investeringen zelfs 4,9% van het BBP bedragen.

Nederlandse R&D-investeringen lopen achter image

Dit blijkt uit onderzoek van TNO. De belangrijkste oorzaak van de relatief lage R&D-uitgaven zijn beperkte private investeringen. Het wijst onder meer naar ASML, dat met 3 miljard euro aan R&D-investeringen in 2022 wereldwijd op de 64ste plaats staat. Apple staat met 24 miljard euro op de vierde positie op de ranglijst met techbedrijven die het meest in R&D investeren; het techbedrijf investeerde in 2022 meer dan heel Nederland bij elkaar.

Ook veel landen in de regio laten Nederland echter achter zich en investeren jaarlijks meer dan 3% van het BBP in R&D. Naast Nederland en België gaat het ook om Oostenrijk, Finland, Denemarken en Zweden. Meer informatie is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!