Wouter Hoeffnagel - 17 september 2024

Nederlandse forenzen maken zich op grote schaal zorgen over privacy tijdens reizen

81 procent van de Nederlandse forenzen maakt zich wel eens zorgen over hun privacy tijdens het woon-werkverkeer. Desondanks voeren veel forenzen gevoelige activiteiten uit terwijl ze onderweg zijn.

Nederlandse forenzen maken zich op grote schaal zorgen over privacy tijdens reizen image

Dit blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf Kaspersky onderzoek 1.000 Nederlandse forenzen. 67 procent van de respondenten voelt zich comfortabel bij het verzenden van e-mails, ruim de helft (51%) bij het bewerken van documenten en een ongeveer evengrote groep (50%) bij het opstellen van nieuwe documenten tijdens hun reis. Bijna dertig procent voert daarnaast wel eens financiële taken uit, terwijl 26% online vergadert tijdens het woon-werkverkeer. Kaspersky waarschuwt dat dit vertrouwelijke informatie eenvoudig kan blootstellen aan derden.

Veel respondenten zijn zich hiervan bewust. Zo meldt 87 procent wel eens vertrouwelijke informatie te hebben gehoord of gezien die werd gedeeld in het openbaar vervoer. Het gaat onder meer om gezondheidsgerelateerde zaken (47%), financiële persoonlijke informatie (39%) en financiële bedrijfsinformatie (35%). Denk echter ook aan discussies over bedrijfsstrategieën (31%), contractonderhandelingen (26%) en zelfs rechtszaken (26%) die reizigers openlijk voeren.

Weinig reizigers nemen maatregelen

Maar weinig reizigers zetten effectieve stappen om hun privacy te beschermen. Zo maakt van de respondenten die zich zorgen maakt slechts 42 procent gebruik van een privacyfilter. Het vermijden van het uitvoeren van privacygevoelige taken doen echter relatief weinig respondenten. Zo meldt 31% dit te doen voor persoonlijke en 30% voor werkgerelateerde zaken.

Jornt van der Wiel (foto), security-expert bij Kaspersky’s Global Research and Analysis Team: “Dit onderzoek laat duidelijk zien dat mensen die werken tijdens het woon-werkverkeer in het openbaar vervoer echt voorzichtiger moeten zijn. Er lijkt namelijk een misconceptie te bestaan over wat veilige maatregelen zijn. Het dimmen van de helderheid van je scherm is daar zo’n voorbeeld van. Die maatregel is niet waterdicht, want het voorkomt niet per se dat iemand kan meelezen. Het gebruiken van een privacyfilter doet dat wel, of in ieder geval een stuk beter. Zijn er toch dringende zaken die je moet doen of bespreken tijdens het reizen, probeer dan duidelijk te maken bij degene met wie je in gesprek bent, dat het nu niet uitkomt en vermijd vooral het delen van vertrouwelijke informatie. Je weet nooit wie meekijkt, meeluistert of opnames maakt en met slechts een paar informatiestukken kan iemand met kwade bedoelingen al schade aanrichten. 41 procent van de respondenten in dit onderzoek heeft aangegeven dat ze wel eens opgevangen persoonlijke en of bedrijfsinformatie hebben gedeeld of gebruikt. Het is dus een realistisch gevaar.”

Om op een veilige manier te werken tijdens het reizen, zijn hier een aantal maatregelen die werknemers kunnen nemen om zo hun (gevoelige) informatie voor zichzelf te houden:

  • Pas op voor schoudersurfers: wanneer je op je laptop of mobiel werkt, houd dan rekening met de mensen om je heen die je scherm kunnen zien. Ga, wanneer mogelijk, op een plek zitten die wat afgelegen is, draai het scherm weg van anderen en gebruik een privacyfilter.
  • Houd rekening met raamkijkers: als het donker is kunnen schermen reflecteren op de ramen, waardoor ze zichtbaar worden voor anderen. Door de helderheid van je scherm te verlagen kun je dit risico verkleinen.
  • Let op zichtlijnen: let op mensen die van bovenaf op je scherm kunnen kijken, vooral in drukke ruimtes zoals treinen en bussen. Pas de hoek van je scherm aan en controleer regelmatig je omgeving.
  • Bescherm je identiteit: zorg ervoor dat andere reizigers niet zomaar een werk ID of andere identificerende informatie kunnen zien dat gebruikt kan worden door mensen met slechte bedoelingen. Ook informatie die misschien onbelangrijk lijkt, kan door andere reizigers misbruikt
  • Gebruik discrete communicatiemethoden: om je privacy in openbare ruimtes te beschermen, gebruikt altijd oortjes of een koptelefoon voor telefoongesprekken om te voorkomen dat anderen beide kanten van het gesprek kunnen afluisteren. Daarnaast is het verstandig om, wanneer mogelijk, te sms’en of Whatsappen in plaats van te bellen, omdat dit de kans verkleint dat je gesprek wordt afgeluisterd.
  • Geef prioriteit aan discretie: het is niet altijd nodig om meteen te reageren als iemand je probeert te bereiken. Gebruik daarom discretie om te bepalen wanneer het echt nodig is om te reageren en wanneer het verstandiger en veiliger is om te wachten tot je in een veiligere omgeving bent.
Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!