Redactie - 16 september 2024

Nederlandse IT-sector delen wensen voor investeringen Prinsjesdag 2024

Op 17 september aanstaande is het Prinsjesdag, waarop de regering de miljoenennota presenteert. Nog niet zo lang geleden deelde de nieuwe regering zijn hoofdlijnenakkoord. Daarin zijn onder meer hogere straffen voor cybercriminelen, versobering van de expatregeling, investeringen in de digitale infrastructuur en extra geld voor een nationaal groeifonds voor innovatie aangekondigd. Maar wat betekent Prinsjesdag voor de IT-sector. Diverse experts uit de Nederlandse IT-sector delen alvast hun wensen en ideeën.

Nederlandse IT-sector delen wensen voor investeringen Prinsjesdag 2024 image

Doordachte en geïntegreerde aanpak

"ICT is tegenwoordig onmisbaar voor elke sector en maatschappelijke uitdaging. Samen met partners streven we naar innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen, met behulp van sleuteltechnologieën zoals AI, GenAI Big Data en Blockchain. Ook cybersecurity en een duurzame ICT-infrastructuur, waaronder ook onze datacentercapaciteit, zijn cruciaal. We bevinden ons midden in een digitale transitie en moeten deze actief sturen in plaats van passief ondergaan. Nieuwe technologieën blijven zich ontwikkelen, wat coördinatie en een brede ethische benadering vereist. We zullen er enerzijds voor moeten zorgen dat deze ontwikkelingen voldoen aan maatschappelijke waarden terwijl we anderzijds stimuleren om de maximale potentie eruit te halen. Dit ontbreekt momenteel. We laten ons te veel leiden door technologie in plaats van zelf de regie te nemen", zegt Isabel Moll, Vice President en Managing Director Dell Benelux.

"Er is ruimte om deze digitaliseringsagenda en keuzes nog beter te coördineren met een doordachte en geïntegreerde aanpak die technologische, juridische, economische en maatschappelijke aspecten samenbrengt. Echter, ondanks verscheidene pogingen om zaken gezamenlijk te doen en bij elkaar te brengen, is er tot op de dag van vandaag nog te veel versnippering over verschillende departementen heen. Daar ligt mijns inziens dus ook de echte kans om de positieve impact van digitalisering voor Nederland te versnellen en vergroten en onze positie in Europa te behouden en versterken."

"Het kabinet en de staatssecretaris Digitalisering zal in hun beleid dus een prominente plek moeten geven voor de wijze van samenwerking en coördinatie tussen de ministeries en daarmee de effectiviteit en efficiency te vergroten", aldus Moll.

"Nederland is in Europa en wereldwijd een van de koplopers als het gaat om digitalisering. We zijn nog altijd een leidende kenniseconomie. Om onze positie als kenniseconomie te behouden, zal het kabinet in Nederland meer technici moeten opleiden en fors investeren in onderzoek en ontwikkeling met minimaal 3 procent van het bbp. De EU streeft er al 20 jaar naar dat lidstaten 3 procent van hun bbp investeren in onderzoek en ontwikkeling, maar Nederland blijft onder de 2,5 procent. Structurele investeringen op dit vlak zijn nodig om wereldwijd en binnen Europa concurrerend te blijven. Nederland heeft de beste digitale infrastructuur ter wereld. Om onze koppositie te behouden vraagt dit op nationaal niveau om een visie voorbij het hokjesdenken en de verkokering."

Samenleving weerbaarder maken

"De grootste prioriteit van het nieuwe kabinet moet zijn om de samenleving weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen. Dit geldt voor zowel organisaties als burgers, en in het bijzonder voor het MKB. Binnen het MKB valt nog veel te winnen als het gaat om cybersecurity. Ze hebben te maken met een overload aan informatie (onder meer vanuit de overheid), terwijl deze groep juist op zoek is naar praktische ondersteuning", meldt Pieter Jansen, Senior Vice President of Cyber Innovation bij Darktrace.

"Door meer te investeren in compacte en duidelijke informatie, maar ook door het MKB op weg te helpen met de praktische implementatie van cybersecuritymaatregelen, kan de overheid een enorme stap voorwaarts zetten in het vergroten van de weerbaarheid van onze samenleving. Naast praktische hulp voor het MKB is het ook belangrijk om in te zetten op de versnelling van wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld met NIS2. NIS2 is een goede stap richting het vergroten van onze cyberweerbaarheid, maar we moeten zichtbare vooruitgang boeken om te kunnen voldoen aan de vereisten. Het is essentieel dat de aandacht hiervoor niet verslapt."

Security waarborgen in AI-tijdperk

“De nieuwe Nederlandse regering zou een leidende positie moeten innemen om ervoor te zorgen dat Europese gegevensbescherming en cyberveiligheid in het AI-tijdperk gewaarborgd worden. De Europese alswel de Nederlandse overheid moeten de balans vinden tussen het creëren van effectieve regelgeving en het voorkomen van te veel complexiteit. Alleen zo kan het concurrerend blijven in de digitale wereld en nieuwe technologietrends omarmen zonder innovatie te belemmeren", aldus Casper Klynge, Vice President and Head of EMEA Government Partnerships bij Zscaler.

“Wanneer de Nederlandse overheid haar IT-uitgaven plant, moet ze overwegen dat beveiliging geen bijzaak is, maar vanaf het begin in de plannen moet worden opgenomen. Omdat gedigitaliseerde infrastructuren afhankelijk zijn van applicaties en workloads in de cloud, moeten veilige en goed presterende connectiviteitsmodellen een prioriteit zijn. Daarom moet de overheid tijd investeren om te begrijpen hoe deze nieuwe wereld moet worden beveiligd. Hierin kunnen ze ook leren van de private sector. Het kabinet doet er goed aan om te kijken naar identiteitsgebaseerde beveiliging in plaats van te investeren in verouderde netwerkgebaseerde beveiligingsmodellen, zoals hardwaregebaseerde VPN’s en firewalls.”

Kennis vergaren en bewustwording vergroten

"Iedereen kampt met een gebrek aan mensen en kennis, organisaties maar ook de overheid. Om Nederlandse organisaties en burgers te beschermen tegen een continu veranderend cyberlandschap en om tijdig en effectief beleid te formuleren, is het essentieel dat het kabinet zo snel en grondig mogelijk de benodigde IT-kennis verzamelt, bijvoorbeeld door samen te werken met externe partners", zegt Dwight Maanster, Country Manager Benelux bij Dynatrace.

"Naast het vergaren van meer kennis en het vergroten van de bewustwording over IT-onderwerpen, zowel binnen het eigen kabinet als richting organisaties en burgers, is het noodzakelijk dat het kabinet investeert in het verkrijgen van meer inzicht in de eigen IT-omgeving. Door te investeren in het afbreken van bestaande silo's kan de overheid een enorme stap voorwaarts maken wat betreft het effectief creëren van noodzakelijke IT wet- en regelgeving, denk bijvoorbeeld aan regelgeving rond AI, en het uitvoeren van dit beleid. Dit bespaart enorm veel geld op de lange termijn. Bovendien kan de overheid betere en effectievere diensten en informatie bieden voor organisaties en burgers."

Bewustwording en educatie rond security versterken

"Ik pleit voor het versterken van bewustwording en educatie op het gebied van cybersecurity. Veel organisaties zien nog niet genoeg het belang in van het nemen van passende cybersecuritymaatregelen, terwijl we als maatschappij sterk afhankelijk zijn van de digitale infrastructuur van deze organisaties. Door het uitstellen van de Nederlandse NIS2-wetgeving wordt het belang van cybersecurity zeker niet onderstreept", meldt Pieter Molen, Technical Director Benelux bij Trend Micro.

“Er moeten meer middelen worden toegewezen aan het bevorderen van bewustwording en ondersteuning van organisaties op het gebied van cybersecurity. Deze ondersteuning dient onder andere te bestaan uit het bieden van een leidraad hoe een cybersecuritystrategie kan worden opgezet, wat zeker voor MKB-organisaties zeer nuttig is. Daarnaast is het nog actiever delen van actuele dreigingen cruciaal zodat organisaties beter kunnen anticiperen en reageren op dreigingen.”

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!