Redactie - 18 september 2024

Doden en gewonden door ontploffende piepers in Libanon en Syrië

In Libanon zijn zeker negen mensen om het leven gekomen en 2.750 gewonden gevallen nadat hun pieper ontplofte. Ook in Syrië zijn diverse piepers ontploft.

Doden en gewonden door ontploffende piepers in Libanon en Syrië image

Het Amerikaanse Axios meldt op basis van Amerikaanse functionarissen dat de aanval het werk is van Israël. De Israëlische minister van Defensie Gallant zou kort voor de aanval zijn Amerikaanse collega Austin op de hoogte hebben gesteld, zonder daarbij details over de aanval te delen. Persbureau AP meldde eerder dat de Amerikanen pas na de aanval werden geïnformeerd.

Gold Apollo ontkent betrokkenheid

Op beelden is te zien dat de ontplofte piepers zijn geproduceerd door het Taiwanese Gold Apollo. Dit bedrijf ontkent alle betrokkenheid. Oprichter Hsu Ching-Kuang stelt dat de piepers zijn gemaakt door het bedrijf BAC in Hongarije. Gold Apollo benadrukt daarbij zelf niet betrokken te zijn geweest en stelt dat het product niet door hen is geproduceerd.

De ontplofte piepers zijn recent door Hezbollah aangeschaft; het gaat om duizenden exemplaren die in zowel Libanon als Syrië in gebruik zijn. Een functionaris van Hezbollah meldde eerder dat de lithium-accu in de apparaten is ontploft.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!