Wouter Hoeffnagel - 18 september 2024

Intel en AWS gaan samenwerken aan AI-chip

Intel en Amazon Web Services (AWS) kondigen een samenwerking aan voor de ontwikkeling van een op maat gemaakte chip voor kunstmatige intelligentie (AI), ook wel bekend als een fabric chip. Dit meerjarige project heeft een waarde van miljarden dollars.

Intel en AWS gaan samenwerken aan AI-chip image

AWS maakte eerder de overstap van standaard Intel-chips naar eigen ontwerpen die geproduceerd worden door fabrikanten zoals TSMC, de belangrijkste concurrent van Intel in deze sector. Nu slaan ze de handen ineen met Intel voor de nieuwe AI-chip, op basis van Intel’s geavanceerde 18A productieproces.

Concurrent Microsoft, eveneens actief in de cloudmarkt, maakte in februari bekend dat het, net als AWS, voor enkele interne chips gebruik gaat maken van Intel.

Opsteker voor Intel

Deze samenwerking komt op een belangrijk moment voor Intel, dat momenteel financiële uitdagingen ondervindt en te maken heeft met diverse tegenslagen. Onlangs kondigde het bedrijf een kostenbesparingsprogramma aan, waarbij ongeveer 15.000 banen zullen verdwijnen.

Intel’s foundry business is een cruciaal onderdeel van de herstelstrategie die in 2021 werd gelanceerd, maar het bedrijf heeft tot nu toe moeite gehad om prominente klanten aan te trekken.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!