Wouter Hoeffnagel - 18 september 2024

VS kondigen aanvullende sancties aan tegen spyware-maker Intellexa

De Verenigde Staten zetten het in Griekenland gevestigde bedrijf Intellexa op de sanctielijst vanwege de verspreiding en inzet van de spyware Predator. De software is onder meer gebruikt voor het bespioneren van journalisten, politieke kandidaten en oppositieleden.

VS kondigen aanvullende sancties aan tegen spyware-maker Intellexa image

Intellexa is in 2019 opgericht door een voormalig inlichtingenofficier uit Israël. Het bedrijf is de ontwikkelaar van de spyware Predator, die wordt verkocht aan klanten wereldwijd. De tool kan apparaten overnemen, in veel gevallen zonder dat hiervoor interactie van de gebruiker vereist is. Onder meer vijftig medewerkers van de Amerikaanse overheid die actief zijn in tien verschillende landen zouden doelwit zijn.

Het is niet voor het eerst dat de VS sancties nemen tegen Intellexa; ook in maart zijn sancties aangekondigd. Het bedrijf zou ondanks de sancties echter via allerlei andere entiteiten nog altijd zijn spyware leveren aan klanten. Aanvallende sancties zijn volgens de Amerikanen dan ook nodig tegen Intellexa. Meer informatie is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!