Wouter Hoeffnagel - 19 september 2024

China loopt achterstand op Westen op diverse vlakken snel in

China loopt zijn achterstand op de Verenigde Staten (VS) en andere Westerse landen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) snel in. Wel blijft de Chinese chipproductie achter ten opzichte van die van Westerse landen.

China loopt achterstand op Westen op diverse vlakken snel in image

Dit meldt het Amerikaanse Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) op basis van onderzoek. De stichting verwacht dat de maatregelen die de VS nemen in een poging de innovatie in China af te remmen op de lange termijn geen effect zullen hebben. Het stelt dat de VS zich beter zouden kunnen richten op het verbeteren van hun eigen concurrentievermogen.

Van AI tot quantum computing

Het onderzoek richt zich naast AI ook op robotica, chemicaliën, kernenergie, halfgeleiders, displaytechnologie, elektrische voertuigen en batterijen daarvoor, quantum computing, biofarmacie en bewerkingsmachines grotendeels hebben ingelopen. China zou de achterstand op het Westen op diverse vlakken grotendeels hebben ingelopen.

Zo loopt het land volgens ITIF inmiddels voor wat betreft nucleaire energie, terwijl het met elektrische voertuigen en batterijen gelijk presteert aan het Westen. Wat betreft robotica, displaytechnologie, AI en quantum computing loopt China nog iets achter, maar komt naderbij. Wel blijft het land achter wat betreft chemicaliën, bewerkingsmachines, chips en biotechnologie.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!