Marco van der Hoeven - 19 september 2024

Dwight Maanster - Dynatrace: Controle en inzicht staan centraal bij CIO’s’

Volgens Gartner is snel kunnen reageren in een snel veranderende zakelijke omgeving voor CIO’s cruciaal. Maar daar zijn twee zaken voor nodig binnen de IT-omgeving: controle en inzicht. Voorafgaand aan Gartner ITSymposium/Xpo sprak Dutch IT Channel over deze uitdagingen met Dwight Maanster (foto) van Dynatrace.

Dwight Maanster - Dynatrace: Controle en inzicht staan centraal bij CIO’s’ image

“De behoefte aan controle en inzicht in hun IT-omgeving staat duidelijk centraal bij onze klanten”, zegt Dwight Maanster, Country Manager Benelux bij Dynatrace. Een CIO wil vooral weten hoe hij of zij controle krijgt over alles binnen de omgeving, om ervoor te kunnen zorgen dat op het juiste moment de juiste inzichten beschikbaar zijn. Dit heeft te maken met voorspelbaarheid, predictability, en met het vermogen om snel in te grijpen als er iets fout gaat.”

Hij vervolgt: “Klanten vragen zich dus af: ‘Hebben we de juiste tools om snel te reageren? Hoe migreren we naar een nieuwe omgeving? Hoe zorgen we voor een soepele overgang van onze tools, zoals van monitoring naar management?’ Deze vraagstukken raken aan zaken als consolidatie, migratie, en het maximaliseren van de huidige IT-infrastructuur.”

“Veel organisaties hebben een verscheidenheid aan tools die met elkaar verbonden zijn, bijvoorbeeld voor observatie, beveiliging, en analytics. Het wordt steeds duidelijker dat alles goed geïntegreerd moet zijn. Zonder die integratie mis je belangrijke inzichten en loop je achter op de concurrentie.”

Voorspellen

Dit raakt aan de trend dat analisten, zoals die bij Gartner, zich steeds meer richten op concepten als full-stack observability, waarbij bedrijven inzicht krijgen in al hun IT-lagen, van applicaties tot netwerken. Gebruikers willen niet alleen weten wat er nu gebeurt, maar ook kunnen voorspellen wat er mis kan gaan en hoe ze dat kunnen voorkomen.

Over de aanpak van Dynatrace hierbij zegt Maanster: “Onze aanpak begint altijd met het verkrijgen van inzicht: klanten moeten eerst precies weten wat ze hebben, via een due diligence. Daarna is het belangrijk om te kijken hoe ze het maximale uit hun bestaande tools kunnen halen, èn waar ze afscheid van kunnen nemen. De volgende stap is vaak integratie of consolidatie van systemen om ervoor te zorgen dat alles soepel en efficiënt samenwerkt.”

Tools en oplossingen

In dit proces helpt Dynatrace zijn klanten door hen te voorzien van tools en oplossingen die hen niet alleen inzicht geven in hun omgeving, maar ook helpen om voorspelbaar te zijn en problemen automatisch op te lossen. “Zo helpen we ze om controle te behouden over hun IT-omgeving, ook als de uitdagingen van buitenaf komen.”

“Klanten kiezen voor ons omdat we een duidelijke platformvisie hebben. Het draait allemaal om zoveel mogelijk inzicht krijgen in wat er gebeurt binnen je IT-omgeving. Wat Gartner ook benadrukt, en wat onze klanten onderschrijven, is dat het belangrijk is om niet alleen te monitoren wat je hebt, maar ook te kijken naar de gezondheid en prestaties van je infrastructuur. Het gaat erom te weten: werkt alles zoals het zou moeten werken?”

Veel bedrijven hebben een hybride omgeving—een combinatie van on-premise en cloud, of meerdere cloudomgevingen. “Een platform dat ook in deze multicloudomgevingen werkt biedt inzicht in wat er in de volledige omgeving gebeurt, ongeacht waar je applicaties of data zich bevinden. Daarnaast helpt dit platform bedrijven om waardevolle inzichten uit al die data te halen, niet alleen voor IT, maar ook voor de business. Zo kunnen bedrijven op basis van specifieke casussen de juiste beslissingen nemen en hun transitie naar nieuwe technologieën ondersteunen.”

Aanval

Een ander voorbeeld is een wereldwijde cyberaanval, een aantal maanden geleden. “Verschillende klanten van ons, waaronder Nederlandse banken en overheden, wisten binnen twee uur het probleem te detecteren en op te lossen. Dit kwam doordat ze via ons platform direct inzicht hadden in waar het probleem zich bevond. Terwijl veel bedrijven wereldwijd lange tijd bezig waren om deze kwetsbaarheid te beheren, konden onze klanten het snel onder controle krijgen.”

Omdat hij met veel verschillende klanten werkt, heeft Maanster een goed overzicht van wat er speelt in de markt. “Het valt me op dat veel bedrijven nog onvoldoende aandacht besteden aan hun multicloudbeheer. Ze hebben vaak meerdere cloudproviders, maar missen de juiste integratie en overzicht om alles goed te beheren. Dit leidt tot problemen op het gebied van kostenbeheersing, beveiliging en prestatie-optimalisatie.”

“Daarnaast zien we dat veel bedrijven nog te weinig investeren in proactieve monitoring en voorspellende analyses. Ze reageren vaak pas als er een probleem is, terwijl ze met de juiste tools en inzichten veel proactiever zouden kunnen werken en problemen kunnen voorkomen voordat ze zich voordoen.”

Silo’s doorbreken

Hij besluit: “Bedrijven zouden meer moeten focussen op het verbeteren van hun controle en zichtbaarheid over hun gehele IT-omgeving, met name als het gaat om hybride en multicloudomgevingen. Het is essentieel om niet alleen incidenten op te lossen, maar ook om te begrijpen wat er in de toekomst kan gebeuren en daarop te anticiperen. Dit zijn gebieden waar wij klanten steeds meer mee helpen, en waar veel bedrijven nog ruimte hebben om te groeien.”

“Veel bedrijven zijn nog steeds georganiseerd in silo's, waarbij elke afdeling of team zijn eigen data en informatie beheert. Dit leidt tot allerlei risico's, en bedrijven beginnen nu in te zien dat ze veel meer voordeel kunnen behalen door deze silo's te doorbreken en de data over de hele organisatie te integreren. Ze willen een volledig overzicht hebben van wat er zowel binnen als buiten die silo’s gebeurt, omdat dat hen in staat stelt om effectiever met hun data om te gaan.”

Deze thema’s zullen ook aan bod komen tijdens het Innovate Event van Dynatrace, op 9 oktober in het Okura Hotel in Amsterdam.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!