Wouter Hoeffnagel - 19 september 2024

Europese Commissie start procedures tegen Apple rond interoperabiliteit iOS en iPadOS

De Europese Commissie gaat onderzoeken welke stappen Apple moet nemen om te voldoen aan de Digital Markets Act (DMA). Hiervoor start de commissie twee procedures die zich richten op de interoperabiliteit van iOS en iPadOS met derden.

Europese Commissie start procedures tegen Apple rond interoperabiliteit iOS en iPadOS image

In een verklaring benadrukt de commissie dat de DMA vereist dat platforms zoals iOS en iPadOS interoperabel zijn met de hardware- en softwarefuncties van derden, zonder dat bedrijven hiervoor kosten in rekening mogen brengen. De commissie heeft al langere tijd gesprekken met Apple over dit onderwerp en formaliseert nu deze dialoog met de nieuwe procedures.

Connectiviteitsfuncties

De eerste procedure richt zich op diverse connectiviteitsfuncties van iOS, zoals die voor smartwatches, koptelefoons en virtual reality-headsets. De commissie wil begrijpen hoe Apple effectieve interoperabiliteit kan bieden, bijvoorbeeld voor notificaties, het koppelen van apparaten en connectiviteit.

De tweede procedure legt de focus op het proces dat Apple gebruikt om interoperabiliteitsverzoeken van ontwikkelaars en derden voor iOS en iPadOS af te handelen. Dit proces moet transparant, snel en eerlijk zijn.

Meer informatie is hier beschikbaar. 

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!