Wouter Hoeffnagel - 20 september 2024

Gerecht van EU houdt Europese mededingingsboete voor Qualcomm in stand

Het Gerecht van de Europese Unie (EU) houdt een door de Europese Commissie opgelegde boete voor Qualcomm van honderden miljoenen euro's. Het Amerikaanse bedrijf zou een Britse concurrent uit de markt hebben geduwd.

Gerecht van EU houdt Europese mededingingsboete voor Qualcomm in stand image

Het besluit is deze week bekend gemaakt voor het Gerecht van de EU. De zaak is gebaseerd op een klacht die door het Britse Icera, ontwikkelaar van baseband processors voor 3G- en 4G-smartphones en -tablets, is ingediend tegen Qualcomm. Icera beschuldigt Qualcomm van anticompetitief gedrag. Het bedrijf werd in mei 2011 overgenomen door Nvidia. Het stapte later naar de rechter en stelt in deze zaak uit de markt te zijn geduwd door Qualcomm.

Europese Commissie: concurrenten uit de markt geprijsd

De Europese Commissie startte in 2015 een onderzoek naar Qualcomm, en beschuldigde het bedrijf daarbij ervan dat het concurrenten uit de markt probeert te prijzen. Qualcomm zou producten daarbij onder de kostprijs hebben verkocht, met als doel Icera uit de markt te duwen. De Europese Commissie oordeelt dat Qualcomm hiermee zijn dominante marktpositie heeft misbruikt. Het legde Qualcomm uiteindelijk in 2019 een boete op van 242 miljoen euro.

Qualcomm ging tegen de opgelegde boete in beroep. In dit beroep stelt het Gerecht van de EU Qualcomm nu dus in het ongelijk. Wel valt de boete iets lager uit; het Gerecht stelt het boetebedrag vast op 238,7 miljoen euro.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!