Redactie - 20 september 2024

Microsoft: Russische groepen proberen Kamala Harris in diskrediet te brengen

Groeperingen die banden onderhouden met het Russische Kremlin proberen via desinformatie online de Amerikaanse presidentskandidaat Kamala Harris in diskrediet te brengen. De groepen verspreiden onder meer valse video's en valse claims.

Microsoft: Russische groepen proberen Kamala Harris in diskrediet te brengen image

Hiervoor waarschuwt Microsoft. De Amerikaans techgigant wijst op twee Russische groeperingen: Storm-1516 en Storm-1679. Storm-1516 wordt door Microsoft omschrijven als een online troll farm die de Russische president Poetin steunt. De groep zou onder meer valse video's en claims verspreiden.

Groot publiek bereikt

In twee gevallen zouden video's van de groep een groot publiek hebben bereikt. De ene valse video stelt dat Harris-aanhangers een bijeenkomst van Kamala's tegenstander Donald Trump hebben aangevallen. De tweede valse video claimt dat een meisje na te zijn aangereden door Harris verlamd is geraakt. Harris zou bij dit ongeval zijn doorgereden.

Ook Storm-1679 verspreidt desinformatie over Harris. Het gaat onder meer om een post met een nagemaakt billboard in New York City, waarop verzonnen beleid wordt afgebeeld. Deze post werd in slechts vier uur tijd meer dan 100.000 keer bekeken op X.

Het rapport van Microsoft is hier te vinden.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!