Wouter Hoeffnagel - 20 september 2024

Bedrijven willen meer ruimte voor AI-innovaties in EU

Een groep bedrijven roept de Europese Unie (EU) op consistente en daarnaast minder regels op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) op te leggen. Zij stellen dat de huidige regels innovatie op het gebied van AI in de weg staat.

Bedrijven willen meer ruimte voor AI-innovaties in EU image

In een open brief stellen de organisaties, waaronder Ericsson, Meta en Spotify, dat de huidige regels voor onzekerheid zorgen bij bedrijven en het uitbrengen van AI-modellen in de EU in de weg staat. Diverse techbedrijven waaronder Meta en Apple kondigde eerder al aan AI-modellen niet naar de EU te brengen met het oog op regelgeving.

Europese data gebruiken voor trainen van AI

Ook roepen de partijen op meer ruimte te bieden voor het trainen van AI met data van Europese gebruikers. Diverse bedrijven waaronder Google, LinkedIn en Meta gebruiken data van Europese gebruikers niet bij het trainen van AI-modellen.

De organisaties waarschuwen voor de impact van de strenge AI-regelgeving in de EU, en stellen dat AI-producten hierdoor in de toekomst in deze regio niet toegankelijk zullen zijn. Zij stellen dat Europa voor een keuze staat die de regio 'decennialang zal beïnvloeden'. Zij pleiten voor een nieuwe interpretatie van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die meer ruimte biedt voor AI-innovatie.

De brief is hier te vinden.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BN + BW tm 16-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!