Wouter Hoeffnagel - 23 september 2024

Cybercrimineel verkoopt zorggegevens van miljoenen Indiërs via Telegram

Star Health, de grootste zorgverzekeraar van India is getroffen door een datalek. De data worden verkocht via chatbots op Telegram, die potentiële kopers ook een sample van de gegevens geven.

Cybercrimineel verkoopt zorggegevens van miljoenen Indiërs via Telegram image

Dit meldt Reuters. De maker van de chatbots deelde zijn werkwijze met een securityonderzoeker, die vervolgens aan de bel trok bij Reuters. De aanvaller verkoopt via de chatbots privegegevens van miljoenen klanten van Star Health. De verzekeraar erkent het datalek in een reactie en meldt hiervan melding te hebben gemaakt bij de lokale autoriteiten.

Allerlei gevoelige informatie te koop

Reuters probeerde de chatbots uit en kon zo onder meer documenten gerelateerd aan verzekeringsclaims en verzekeringspolissen downloaden. Hierop zijn onder meer namen, telefoonnummers, adresgegevens, belastinggegevens, kopieën van ID-kaarten, testresultaten en medische diagnoses te vinden.

Telegram-topman Pavel Durov wordt momenteel in Frankrijk beschuldigd van onder meer het faciliteren van cybercriminaliteit; het platform zou onvoldoende maatregelen nemen tegen cybercriminele activiteiten. Durov zei eerder toe hiertegen harder te zullen optreden.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!