Hans Steeman - 30 september 2024

MooseFS: een fouttolerante petabyte storage met lage TCO

Storage blijft in een behoefte voorzien en tal van aanbieders zoeken marktsegmenten waar ze een graantje van kunnen meepikken. Het in Warsaw (Warschau) gevestigde Poolse bedrijf MooseFS is daarvan een voorbeeld. Storage met hoge beschikbaarheid tegen lage prijzen op commodity hardware is het motto van MooseFS.

MooseFS: een fouttolerante petabyte storage met lage TCO image

Tijdens een IT Press Tour in Istanbul sprak Dutch IT Channel onlangs met Jakub Ratajczak, de CEO en medeoprichter van MooseFS. Hij verkondigt duidelijk zijn missie: "Wij zijn een gedreven softwareontwikkelaar en leveren een oplossing om data veilig op te slaan en toegankelijk te houden. Ons gedistribueerde bestandssysteem heet MooseFS en MooseFS Pro. We zijn een bedrijf dat in 1999 als start-up begon, winstgevend en helemaal in particulier bezit. Het bedrijfsmodel is licentieverkoop aangevuld met ondersteunende diensten. Voor veel gebruikers is MooseFS, dat sinds dit jaar open source is, gratis te gebruiken. Alleen voor MooseFS Pro is een levenslang geldige licentie vereist.”

Wat maakt MooseFS speciaal?

MooseFS Pro Distributed Storage is een fouttolerant en high availability schaalbaar beschikbaar gedistribueerd bestandssysteem dat POSIX compatibel is. De infrastructuur distribueert de data over meerdere fysieke standaardservers die voor de gebruiker verschijnen als virtuele schijven. MooseFS is beschikbaar als open source in versie v.4.x en te downloaden via op GitHub. Het ondersteunt blokopslag en erasure codering (4 en 8+n), en zal binnenkort ook objectopslag via S3 ondersteunen. Gegevens worden redundant opgeslagen als extra kopieën en op basis van erasure coding. De maximale capaciteit is ongeveer 16 exabyte.

MooseFS is bestemd voor gebruik on-premises in het eigen datacentrum, maar de PRO-versie heeft ook een interface naar de cloud. Gebruikers die dit belangrijk vinden moeten dus de betaalde versie gebruiken.

Zeer robuust en toch een lage TCO

MooseFS heeft door zijn design geen single point of failure (SPOF-vrij). De metagegevens van het bestandssysteem worden in twee of meer kopieën opgeslagen op fysiek redundante servers. Daarnaast wordt de data redundant verdeeld over de servers van het systeem.

Het overstappen tussen MooseFS en MooseFS Pro gaat on the fly, zonder een complex migratie traject.

Omdat MooseFS gebruik maakt van stadaard hardware, simpel en eenvoudig te beheren is en voor uitbreidingen slechts een aantal drives nodig heeft (JBOD), is de TCO laag. Een compleet installatieproces zou maximaal 15 minuten kosten aldus Jakub.

Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!