Wouter Hoeffnagel - 24 september 2024

Consumentenbond: Europese Commissie moet optreden tegen malafide advertenties bij Meta

De Consumentenbond wil dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen Meta. Het platform doet volgens de bond te weinig tegen malafide webshops die op Facebook en Instagram adverteren.

Consumentenbond: Europese Commissie moet optreden tegen malafide advertenties bij Meta image

Ruim 100 nepwebshops zijn door de Consumentenbond onderzocht. 71 daarvan maakten gebruik van Facebook en Instagram om klanten te bereiken. De bond stelt dat Meta de identiteit van adverteerders nauwelijks controleert, en zo de deur openzet voor misbruik. Het wijst erop dat grote online platforms vanuit de Digital Services Act (DSA) verplicht zijn malafide content actief te weren. Het stelt dat Meta door zijn werkwijze de DSA schendt en wil dat de Europese Commissie ingrijpt.

'Meta moet op verzoek van politie advertenties verwijderen'

"De fraudeafdeling van Meta verlangt per advertentie een compleet rapport met onderbouwing. Maar dat is een onmogelijke belasting van de politie. Meta moet, als de politie daarom vraagt, gewoon alle advertenties verwijderen die naar de criminele website verwijzen", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

De Consumentenbond is ook kritisch op Nederlandse banken. Zo kan bij veel nepwebshops betaald worden via iDeal. Molenaar: "iDeal heeft een betrouwbaar imago. Veel consumenten denken: dat is van de bank, dus dan zal het wel goed zijn. Maar criminelen hebben gewoon toegang tot het systeem. De Nederlandse banken zouden ook kritischer moeten kijken naar wie hun tool gebruikt."

'Doe aangifte'

Het roept slachtoffers op aangifte te doen bij oplichting. Molenaar: "De kans dat je je geld terugkrijgt is klein, maar je zorgt er met je melding wel voor dat de website uit de lucht wordt gehaald. En dat voorkomt nieuwe slachtoffers."

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!