Wouter Hoeffnagel - 26 september 2024

Gartner: Vraag naar AI-pc's stijgt komende jaren fors

Wereldwijd leveren fabrikanten in 2025 114 miljoen AI-pc's, voorspelt marktonderzoeker Gartner. Het gaat om een stijging van 165,5% ten opzichte van dit jaar.

Gartner: Vraag naar AI-pc's stijgt komende jaren fors image

Gartner definieert AI-pc's als pc's met een ingebouwde neurale verwerkingseenheid (NPU). Het daarbij om systemen die draaien op Windows on Arm, macOS on Arm en x86 op Windows-pc's. Gartner verwacht dat de leveringen van AI-pc's in 2024 43 miljoen eenheden bereiken, wat neerkomt op een stijging van 99,8% ten opzichte van 2023

'NPU wordt standaard-feature

"De discussie is verschoven van speculatie over welke pc's mogelijk AI-functionaliteit hebben, naar de verwachting dat de meeste pc's uiteindelijk AI-NPU-mogelijkheden zullen integreren," zei Ranjit Atwal, Senior Director Analyst bij Gartner. "Als gevolg hiervan wordt de NPU een standaard-feature voor pc-leveranciers."

Gartner voorspelt dat AI-pc's in 2025 43% van alle pc-leveringen vertegenwoordigen, ten opzichte van 17% in 2024. De vraag naar AI-laptops is naar verwachting hoger zijn dan die naar AI-desktops, waarbij AI-laptops in 2025 naar verwachting goed zijn voor 51% van alle laptopleveringen. Gartner voorspelt dat in 2026 AI-laptops voor grote bedrijven zelfs de enige keuze zijn, terwijl zij op dit moment 5% van het aanbod uitmaken.

'Dominantie van x86 neemt af'

"Naarmate de pc-markt verschuift van niet-AI-pc's naar AI-pc's neemt de dominantie van x86 in de loop van de tijd af, vooral op de consumentenmarkt voor AI-laptops. Dit aangezien Arm-gebaseerde AI-laptops een groter aandeel gaan veroveren ten koste van Windows x86 AI- en niet-AI-laptops," voorspelt Atwal. "In 2025 domineren Windows x86-gebaseerde AI-laptops echter het bedrijfssegment."

Bedrijven herkennen het veranderende technologische landschap en zien zowel AI als GenAI als cruciale onderdelen van de toekomst. "De vraag voor bedrijven is niet of ze een AI-pc moeten kopen, maar welke AI-pc ze moeten aanschaffen," aldus Atwal. "Echter, bedrijven gaan waarschijnlijk geen meerprijs betalen voor AI-functies, maar AI-pc's aanschaffen om toekomstbestendig te zijn en omdat dit de enige optie is die een veiliger en privater computeromgeving biedt."

Meer informatie is voor Gartner-klanten beschikbaar in het rapport "Forecast Analysis: AI PCs by Arm and x86, Worldwide."

Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024 ALSO BW tm 16-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!