Witold Kepinski - 26 september 2024

Microsoft sluit energiecontract met Amerikaanse Constellation

Het Amerikaanse Constellation heeft de ondertekening aangekondigd van een 20-jarige overeenkomst voor de aankoop van stroom met Microsoft, die de weg vrijmaakt voor de lancering van het Crane Clean Energy Center (CCEC) en de herstart van Three Mile Island Unit 1, die tientallen jaren op het hoogste niveau van veiligheid en betrouwbaarheid opereerde voordat het om economische redenen werd gesloten. Onder de overeenkomst zal Microsoft energie kopen van de vernieuwde fabriek als onderdeel van zijn doel om de stroom die zijn datacenters in PJM power grid regio gebruiken, te matchen met koolstofvrije energie.

Microsoft sluit energiecontract met Amerikaanse Constellation image

"Om industrieën van cruciaal belang voor de wereldwijde economische en technologische concurrentiekracht van ons land van stroom te voorzien, waaronder datacenters, is er een overvloed aan energie nodig die koolstofvrij en betrouwbaar is, elk uur van de dag, en kerncentrales zijn de enige energiebronnen die die belofte consequent kunnen waarmaken", aldus Joe Dominguez, president en CEO van Constellation. "Voordat deze centrale voortijdig werd gesloten vanwege slechte economie, behoorde deze tot de veiligste en meest betrouwbare kerncentrales op het net, en we kijken ernaar uit om deze terug te brengen met een nieuwe naam en een vernieuwde missie om te dienen als een economische motor voor Pennsylvania. We zijn vooral vereerd om deze nieuwe centrale te vernoemen naar onze voormalige CEO Chris Crane, die een fervent voorstander was van ons bedrijf en zijn hele carrière wijdde aan de veilige, betrouwbare werking van de nucleaire vloot van ons land, en we zullen die erfenis voortzetten in het Crane Clean Energy Center."

De reactor van Unit 1 bevindt zich naast TMI Unit 2, die in 1979 werd gesloten en momenteel wordt ontmanteld door de eigenaar, Energy Solutions. TMI Unit 1 is een volledig onafhankelijke faciliteit en de langetermijnwerking ervan werd niet beïnvloed door het ongeluk met Unit 2. Ter voorbereiding op de herstart worden er aanzienlijke investeringen gedaan om de centrale te herstellen, inclusief de turbine, generator, hoofdtransformator en koel- en controlesystemen. Voor het herstarten van een kernreactor is goedkeuring van de US Nuclear Regulatory Commission vereist na een uitgebreide veiligheids- en milieubeoordeling, evenals vergunningen van relevante staats- en lokale instanties. Daarnaast zal Constellation via een afzonderlijk verzoek verlenging van de licentie nastreven waarmee de werking van de centrale tot ten minste 2054 wordt verlengd. De CCEC zal naar verwachting in 2028 online zijn.

"Deze overeenkomst is een belangrijke mijlpaal in Microsofts inspanningen om het net te helpen decarboniseren ter ondersteuning van onze toewijding om koolstofnegatief te worden. Microsoft blijft samenwerken met energieleveranciers om koolstofvrije energiebronnen te ontwikkelen om te helpen voldoen aan de capaciteits- en betrouwbaarheidsbehoeften van het net", aldus Bobby Hollis, VP of Energy, Microsoft.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 ALSO BW tm 16-10-2024
Schneider Electric Impact 09-2024 V1 BN en BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!