Witold Kepinski - 26 september 2024

Cybersecurityleveranciers groeien door cross-selling van hun platforms

Cybersecurity-uitgaven werden wereldwijd gestimuleerd door grotere deals in Q2 2024, omdat leveranciers zich richtten op cross-selling van hun platforms, aldus Canalys. Dit ondanks het feit dat klanten budgetten onder de loep namen en langer nodig hadden om deals te ondertekenen vanwege aanhoudende macro-economische onzekerheid. Politieke ontwrichting door verkiezingen over de hele wereld had ook invloed op de uitgaven in de publieke sector. Niettemin groeide de wereldwijde markt voor cybersecuritytechnologie met 9,9% op jaarbasis tot 21,1 miljard dollar. Deze groei, hoewel iets onder de beste prognose van Canalys, benadrukt de voortdurende prioritering van cybersecurity.

Cybersecurityleveranciers groeien door cross-selling van hun platforms image

De top 12 leveranciers profiteerden het meest van klanten die vroege stappen zetten om over te stappen op platforms. Gezamenlijk waren ze goed voor 53,2% van de totale uitgaven in Q2 2024, een stijging ten opzichte van 51,9% vorig jaar. 

Palo Alto Networks (+11,2%) breidde zijn leidende marktaandeel uit, gedreven door de opname van zijn Prisma Cloud, Cortex voor SecOps, netwerkbeveiligingssoftware en SASE. De overname van IBM's QRadar activa zal zijn platformstrategie een boost geven. 

Fortinet (+11,1%) stond op de tweede plaats. De groei versnelde opnieuw in Q2 toen de overstap naar SecOps en SASE zijn resultaten verbeterde, terwijl er tekenen van herstel van de firewall opdoken. 

Platform

Microsoft (+18,6%) bleef marktaandeel winnen door zich te richten op platformacceptatie via E5-licentie-enablement. 

Cisco (+5,3% exclusief Splunk) voltooide de overname van Splunk, wat een aanvulling was op zijn platformbenadering. 

CrowdStrike (+33,2%) boekte winst dankzij de acceptatie van het Falcon-platform door klanten, maar de gevolgen van de storing op 19 juli zullen de toekomstige resultaten negatief beïnvloeden.

Canalys Cybersecurity Markt Pulse: Q2 2024

Leverancier

Marktaandeel Q2 2023

Marktaandeel Q2 2024

Omzetgroei

Palo Alto Networks

9,5%

9,7%

11,2%

Fortinet

6,9%

7,0%

11,1%

Microsoft

5,7%

6,1%

18,6%

Cisco

6,0%

5,8%

5,3%

CrowdStrike

3,7%

4,5%

33,2%

Okta

3,4%

3,6%

16,6%

Check Point

3,6%

3,5%

6,7%

Zscaler

2,5%

3,0%

31,3%

Symantec

2,9%

2,7%

3,2%

IBM

2,7%

2,5%

2,5%

Trellix

2,6%

2,4%

2,1%

Splunk

2,4%

2,4%

13,5%

Anderen

48,1%

46,8%

6,9%

Alle leveranciers

100%

100%

9,9%

"Organisaties hebben hun IT-stacks opnieuw ontworpen voor de cloud en, meer recent, voor AI. Ze moeten ook hun cybersecurity opnieuw ontwerpen om hun veerkracht te vergroten en de toename van ransomware-aanvallen tegen te gaan", aldus Matthew Ball, Chief Analyst bij Canalys. "Leveranciers positioneren hun cybersecurityplatforms om de complexiteit van klanten te verminderen door redundante en verouderde puntproducten te consolideren. Maar dit vermindert ook de veerkracht van organisaties door de afhankelijkheid van minder leveranciers te vergroten. Er is een evenwichtige aanpak nodig."

MSP

Maar platforms zijn meer dan alleen de single vendor-oplossingen die de meeste leveranciers vandaag de dag pushen, met uitgebreide productfuncties en -functies in cybersecurity. "Platformleveranciers moeten een integratiegerichte strategie hebben, een breed scala aan ISV's ondersteunen en multivendor-inkoop vereenvoudigen. Ze moeten een uitgebreid ecosysteem van transactionele en servicegerichte partners ondersteunen en mogelijk maken, met name GSI's, MSSP's, MSP's en nieuwe typen partners, zoals cyberverzekeraars. Ze moeten hun partners ook belonen voor innovatie en waardecreatie die uiteindelijk de vraag van klanten naar hun platform aanjaagt", aldus Ball.

Platformadoptie zal veranderen hoe klanten cybersecuritytechnologie ontdekken en kopen en hoe ze worden ondersteund via services. Channelpartners zullen een cruciale rol blijven spelen voor zowel leveranciers als klanten tijdens en na deze transitie. Het selecteren van het juiste leveranciersplatform om hun bedrijf omheen te bouwen, zal een van de grootste beslissingen op de lange termijn zijn die partners moeten nemen, omdat het concurrentielandschap van leveranciers de komende drie jaar drastisch zal veranderen. Dit zal een van de belangrijkste discussieonderwerpen zijn voor senior leiders bij leveranciers en channel partners tijdens de cybersecurity Expert Hub-sessies op de komende Canalys Forums van 2024 in Berlijn, Miami en Bali.

SOC

"Cybersecurity-services zullen belangrijker zijn dan ooit, omdat klanten naar hun partners kijken om hun platformstrategieën te adviseren, ontwerpen, aanschaffen, bouwen, adopteren en beheren", aldus Srikara Upadhyaya, Research Analyst bij Canalys. "Voor elke dollar aan cybersecurity-technologie die dit jaar door organisaties wordt uitgegeven, genereren partners gemiddeld 1,90 dollar uit services, waarbij beheerde beveiligingsservices, waaronder MDR, incidentrespons, beheerde SOC en technologie, iets meer dan de helft van de kans vertegenwoordigen. De uitgaven aan cybersecurity-services zullen dit jaar met 12,9% groeien tot 163,3 miljard dollar."

In Q2 2024 bedroegen de totale uitgaven aan cybersecuritytechnologie via het kanaal 91,3%. De uitgaven via systeemintegrators groeiden met 9,3% en MSSP's namen toe met 12,0%.

Alle regio's groeiden in Q2, met groeicijfers die verbeterden in Azië-Pacific (+8,0%) en EMEA (+9,8%). De groei in Noord-Amerika (+10,3%) bleef robuust, hoewel deze vertraagde ten opzichte van het vorige kwartaal, omdat zorgen over recessie door stijgende werkloosheid het economische vertrouwen en de uitgavenniveaus beïnvloedden. Latijns-Amerika (+11,2%) was de snelst groeiende regio.

Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Schneider Electric Impact 09-2024 V1 BN en BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!