Wouter Hoeffnagel - 26 september 2024

Google dient klacht in tegen Microsoft bij Europese Commissie

Google dient bij de Europese Commissie een klacht in tegen Microsoft. Het beschuldigt Microsoft ervan met Azure de Europese mededingingsregels te hebben overtreden.

Google dient klacht in tegen Microsoft bij Europese Commissie image

In de klacht hekelt Google de dominante positie van Microsoft op het gebied van met name besturingssystemen voor servers. Google stelt dat Microsoft deze positie gebruikt om klanten aan zich te binden. Dit door concurrenten die Windows Server willen gebruiken te benadelen. Het bedrijf zou onder meer beperkende licentievoorwaarden opleggen en daarnaast ook beveiligingsupdates beperken. Met dit laatste brengt Microsoft volgens Google ook de digitale veiligheid in gevaar. Het vraagt de Europese Commissie actie te ondernemen.

Indien de Europese Commissie meegaat in de klacht en Microsoft hieraan schuldig bevindt, kan het Amerikaanse techbedrijf een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot tien procent van de wereldwijde jaaromzet. Microsoft lijkt zich echter geen zorgen te maken. Het stelt in een reactie vergelijkbare zorgen van Europese cloudaanbieders eerder te hebben weggenomen. Het verwijst daarmee naar een eerdere vergelijkbare klacht van Europese aanbieders van Microsoft, verenigd in CISPE. Microsoft kwam uiteindelijk tot een schikking met CISPE.

ALSO BW tm 16-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gamma Communications BN + BW 20-09-204 tm 30-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!