Redactie - 26 september 2024

Alweer vertrekt een bestuurder bij OpenAI

Technologiedirecteur Mira Murati van OpenAI stapt op. Ze wil tijd en ruimte vrijmaken om ‘haar eigen onderzoek’ te doen, meldt ze op X.

Alweer vertrekt een bestuurder bij OpenAI image

Murati’s beslissing volgt op het vertrek van enkele andere hooggeplaatste bestuurders van OpenAI, dat bekend werd met ChatGPT en het onderliggende model voor geavanceerde kunstmatige intelligentie. Vorige maand kondigde medeoprichter John Schulman aan OpenAI te verlaten, om over te stappen op concurrent Anthropic.

In mei verliet medeoprichter en hoofdonderzoeker Ilya Sutskever het bedrijf. Diezelfde maand vertrok ook Jan Leike, die de hoofdverantwoordelijke was voor de veiligheid van de AI-modellen van OpenAI.

'Moeilijke beslissing'

Murati noemt de beslissing op te stappen moeilijk. Ook zegt ze altijd fan te blijven van OpenAI en bedankt ze topman Sam Altman en president Greg Brockman, allebei medeoprichters van het bedrijf, voor het in haar gestelde vertrouwen.

Murati verving in november vorig jaar Sam Altman tijdelijk als topbestuurder van OpenAI. Altman was door de raad van bestuur weggestuurd om een vertrouwenscrisis, maar na fel verzet van personeel en de grote investeerder Microsoft keerde hij weer terug als topman.

Bedrijfsstructuur gaat op de schop

Bijna gelijktijdig met het nieuws van Murati’s vertrek schreef persbureau Reuters dat de bedrijfsstructuur van OpenAI op de schop gaat. Daardoor moet het bedrijf een onderneming met winstoogmerk worden, meldde het persbureau op basis van ingewijden.

OpenAI werd in 2015 opgericht als non-profitbedrijf dat zich zei te richten op de ontwikkeling van generatieve kunstmatige intelligentie die op brede schaal voordelen moet bieden. Maar daar kwam vier jaar later een dochterbedrijf met winstoogmerk bij, dat onder controle bleef staan van het bestuur van de non-profitorganisatie. Nu zou het de bedoeling zijn om het non-profitbedrijf slechts een minderheidsbelang in OpenAI te geven. Topman Sam Altman zou ook voor het eerst een aandelenbeloning krijgen.

In samenwerking met Data News

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024
Gamma Communications BN + BW 20-09-204 tm 30-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!