Wouter Hoeffnagel - 27 september 2024

KLM begeleidt reïntegratie van medewerkers met VR

KLM gaat virtual reality (VR) inzetten om medewerkers te helpen met reïntegreren nadat zij langere tijd afwezig zijn geweest, bijvoorbeeld door ziekte of zwangerschapsverlof. Dit moet de drempel voor medewerkers verlagen.

KLM begeleidt reïntegratie van medewerkers met VR image

"We merken dat sommige collega’s het spannend vinden om weer aan de slag te gaan na een lange tijd niet vliegen. Je kunt op 10.000 voet hoogte namelijk niet zeggen: ‘’het valt tegen, ik ga toch maar wat eerder naar huis.'' Met de VR-bril verlagen we die drempel, doordat we de vliegende wereld heel realistisch 'naar de grond halen’. Tegelijkertijd is het ook een diagnostische tool: we kunnen door het gebruik van de bril vaststellen waar collega’s vastlopen in hun re-integratie. Dat maakt dat we samen met de collega gericht naar een oplossing kunnen zoeken om datgene aan te pakken waar de collega tegen aanloopt. Het brengt technologie en de mens op een praktische en verantwoorde manier bij elkaar" licht Marion Leguijt, hoofd cabinemedewerkers bij KLM, toe.

Gericht ondersteuning bieden

In de VR-omgeving start de medewerker thuis en doorloopt vervolgens stap voor stap een werkdag: van het inchecken van bagage in het bemanningencentrum tot het opstijgen van het vliegtuig, het werk aan boord en uiteindelijk de aankomst bij het hotel. Uit de test blijkt dat de VR-bril medewerkers meer zelfvertrouwen en motivatie geeft om terug aan het werk te gaan. Daarnaast wordt de VR-applicatie gebruikt om te beoordelen of iemand daadwerkelijk klaar is om te re-integreren. Het maakt zichtbaar waar de medewerker eventueel vastloopt in het proces, wat helpt bij het bepalen van een gerichte behandeling.

Bouchra Echtaibi, cabin attendant bij KLM, vertelt: "Ik kon voor een langere periode niet werken en merkte dat de drempel om weer aan de slag te gaan steeds hoger werd. Door het gebruik van de VR-bril kwam naar voren dat de aankomst in mijn hotelkamer een struikelblok was voor mij. Voor mij was dat echt het moment waarop ik me alleen voelde en dat maakte me angstig. Samen met de psycholoog heb ik dit aangepakt en heb ik het vertrouwen in mezelf weer teruggevonden."

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Copaco BN + BW 23-09 tm 06-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!