Witold Kepinski - 27 september 2024

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur legt Vodafone boete op van 160.000 euro

Uit onderzoek van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) blijkt dat Vodafone intern verkeersgegevens heeft verwerkt ten behoeve van een samenwerkingsproject met een aanbieder van mobiliteitsinformatie in de periode 2013 - 2019. De interne verwerking van deze verkeersgegevens door Vodafone is voor dit doel niet toegestaan volgens de Telecommunicatiewet. Daarom legt de RDI Vodafone een boete op van € 160.000.

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur legt Vodafone boete op van 160.000 euro image

RDI meldt: 'De verkeersgegevens werden door Vodafone gepseudonimiseerd en samengevoegd tot tellingen van groepen mensen op een bepaald moment binnen een bepaald gebied. De aanbieder van mobiliteitsinformatie kreeg via een softwaresysteem toegang tot deze tellingen, waar deze zoekopdrachten op kon uitvoeren.

Verkeersgegevens zijn privacygevoelig, omdat het bijvoorbeeld informatie geeft over de locaties van bellers en tijdstippen van telefoongesprekken. Vodafone mag deze gegevens alleen gebruiken voor wettelijk toegestane doelen, zoals haar eigen facturering. Vodafone had de verkeersgegevens niet intern mogen verwerken voor dit samenwerkingsproject.

De overtreding duurde van medio 2013 tot augustus 2019. In deze periode zijn de verkeersgegevens gebruikt van een groot aantal abonnees. De RDI heeft meerdere factoren meegewogen bij de bepaling van de hoogte van de boete, waaronder de duur van de overtreding en het grote aantal abonnees waarvan de gegevens zijn gebruikt. Als verzachtende omstandigheden heeft de RDI meegewogen dat Vodafone voorzorgsmaatregelen had genomen, om te zorgen dat er geen ruwe verkeersgegevens bij de aanbieder terecht zouden komen. Ook de eigenstandige beëindiging van de overtreding door Vodafone en de door Vodafone verleende medewerking aan het onderzoek heeft de RDI als verzachtende omstandigheden meegewogen. Verder speelde bij de bepaling van de hoogte van de boete mee dat uit het onderzoek niet is gebleken dat de overtreding heeft geleid tot ernstige gevolgen of risico’s.

Het samenwerkingsproject van Vodafone en de aanbieder van mobiliteitsinformatie is op 1 augustus 2019 beëindigd op initiatief van Vodafone. De RDI heeft nadien geen dergelijke overtredingen meer geconstateerd bij Vodafone.'

ALSO BW tm 16-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Open Line BW+BN 25-09 tm 03-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!