Witold Kepinski - 01 oktober 2024

Cloud markt groeit explosief, aangedreven door AI

De wereldwijde cloudmarkt blijft onverminderd groeien. Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat de inkomsten van bedrijven die clouddiensten en -infrastructuur aanbieden in de eerste helft van 2024 met 23% zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet bedraagt nu 427 miljard dollar.

Cloud markt groeit explosief, aangedreven door AI image

AI geeft groei een extra boost

Een opvallende trend is de snelle groei van investeringen in clouddatacenterinfrastructuur, vooral gedreven door de ontwikkeling van generatieve AI-technologie. Terwijl de groei in clouddiensten traditioneel hoger lag dan die van de onderliggende infrastructuur, is dit nu omgedraaid. Bedrijven investeren zwaar in het uitbreiden van hun datacentercapaciteit om de enorme rekenkracht te bieden die nodig is voor AI-toepassingen, zo meldt Synergy Research.

Hyperscalers domineren de markt

De grootste spelers in de cloudmarkt, zoals Amazon, Microsoft en Google, blijven hun leidende positie versterken. Deze hyperscale-bedrijven investeren miljarden in de bouw en uitbreiding van hun datacenters. In de eerste helft van 2024 is de operationele capaciteit van hun datacenternetwerken met 24% gegroeid, en de pijplijn van toekomstige datacenters is zelfs met 47% toegenomen.

Verandering in de toeleveringsketen

De groei van de cloudmarkt heeft ook gevolgen voor de toeleveringsketen. ODM's (Original Design Manufacturers), bedrijven die servers ontwerpen en produceren in opdracht van andere bedrijven, blijven een groot deel van de markt voor datacenterhardware in handen hebben. Daarnaast is Nvidia in opkomst. Het bedrijf, dat bekend staat om zijn grafische processoren, heeft zijn activiteiten uitgebreid naar de datacentermarkt en profiteert enorm van de groeiende vraag naar AI-accelerators.

Verenigde Staten blijven marktleider

Hoewel de cloudmarkt wereldwijd groeit, blijven de Verenigde Staten de grootste markt. Amerikaanse bedrijven zijn goed voor een groot deel van de totale inkomsten uit clouddiensten en beschikken over de meeste hyperscale datacenters. China is de op één na grootste markt, maar heeft nog steeds een aanzienlijk kleiner marktaandeel.

"De combinatie van de aanhoudende groei van de cloudmarkt en de opkomst van AI heeft geleid tot een ongekende vraag naar datacentercapaciteit," aldus John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. "We zien dat bedrijven bereid zijn om grote investeringen te doen om hun positie in deze dynamische markt te versterken."

Conclusie

De cloudmarkt blijft zich in een razendsnel tempo ontwikkelen. De groei wordt aangedreven door de toenemende adoptie van clouddiensten en de opkomst van nieuwe technologieën zoals AI. Hyperscale-bedrijven blijven de markt domineren, terwijl de vraag naar datacentercapaciteit leidt tot aanzienlijke investeringen in infrastructuur.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 ALSO BW tm 16-10-2024
Sophos All Colours BN + BW  10-10-2024 tm 31-10-024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!