Eveline Meijer - 30 september 2024

Epic Games daagt Google en Samsung voor de rechter

Epic Games, de maker van het populaire spel Fortnite, start een rechtszaak tegen Google en Samsung. De spelontwikkelaar stelt dat de twee bedrijven samenspannen om de Play Store van Google tegen concurrentie te beschermen. Daarmee zouden ze de mededingingswet overtreden.

Epic Games daagt Google en Samsung voor de rechter image

De nieuwe rechtszaak draait om de Auto Blocker-feature van Samsung, weet The Verge. Deze functie zorgt ervoor dat gebruikers geen apps kunnen installeren, tenzij deze van 'geverifieerde bronnen' komen. Die geverifieerde bronnen zijn de app stores van Google en Samsung zelf. 

De functie staat tegenwoordig standaard aan, wat Epic een doorn in het oog is. Het zou namelijk 21 stappen kosten om een app uit een app store van derde partijen te installeren op een Samsung-telefoon, zo zegt Epic, waardoor de kans  groot is dat gebruikers het halverwege opgeven. Ook is er volgens de spelontwikkelaar geen proces voor andere app stores om geverifieerd te worden. De app store van Epic zelf kan dus geen geverifieerde bron worden.

Samsung zegt in een verklaring aan The Verge dat het concurrentie juist aanmoedigt, klantkeuze bevorderd en eerlijk te werk gaat. "Gebruikers hebben altijd de keuze om Auto Blocker uit te schakelen. We zijn van plan om de ongefundeerde beweringen van Epic Game krachtig te betwisten."

Eerdere rechtszaak tegen Google

Het is niet de eerste keer dat Epic een rechtszaak tegen Google aanspant. Afgelopen december won de spelontwikkelaar nog een zaak tegen de internetgigant. Daarin stelde Epic dat Google een monopoliepositie heeft op Android met zijn Play Store, waarmee het de wet overtreedt. De jury in de Amerikaanse rechtbank was het daarmee eens. 

In april deelde Epic een aantal eisen die het Google wil stellen, bijvoorbeeld dat ontwikkelaars gebruikers in apps onbeperkt moeten kunnen informeren over aankopen buiten de Play Store. Verder moet het mogelijk zijn om apps vanaf alternatieve locaties te downloaden, zonder dat Google daar steeds waarschuwingen bij toont. Tot slot wil Epic Games dat Google geen commissies meer rekent en dat er minder beperkingen komen rondom in-app-aankopen. 

Google gaf destijds al aan het niet eens te zijn met de eisen die Epic Games stelt. Volgens Google wil Epic profiteren van de Play Store, zonder dat het hiervoor hoeft te betalen. 

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-1 | 30-09 tm 07-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!