Eveline Meijer - 30 september 2024

Politie: incidenteel ook privénummers buitgemaakt bij datalek

Bij het datalek bij de politie zijn in enkele gevallen ook privégegevens van agenten buitgemaakt, waaronder privé-telefoonnummers. De politie adviseert haar werknemers om een codewoord af te spreken, waarmee ze zich ervan kunnen verzekeren dat ze met een collega telefoneren. Dat blijkt uit een mail van de politie-eenheden die RTL Nieuws heeft ingezien.

Politie: incidenteel ook privénummers buitgemaakt bij datalek image

De politie bracht op 26 september naar buiten dat een politieaccount gehackt is. Daardoor konden cybercriminelen werkgerelateerde contactgegevens van alle politiemedewerkers buitmaken. Destijds werd echter benadrukt dat het niet om privé-gegevens gaat. Maar nu blijken in sommige gevallen toch privé-telefoonnummers te zijn gestolen. Mogelijk stonden die niet goed in één van de gebruikte systemen, zegt een woordvoerder tegenover NOS.

De politie benadrukt dat het er vooralsnog op lijkt dat alleen bij incidentele gevallen het privé-telefoonnummer buit is gemaakt. "Bij de meeste collega's gaat het uitsluitend om de werkgerelateerde gegevens." 

Volgens RTL Nieuws klinkt nu dus het advies om een codewoord af te spreken. Zo kunnen werknemers afspreken om een gesprek te beginnen met "hallo krant", waarop de collega antwoord met "hallo brievenbus". Op die manier kunnen medewerkers zich ervan verzekeren dat ze met en vertrouwd persoon bellen. Verder wordt gewaarschuwd om alert te zijn op verdachte e-mails of sms'jes. De gelekte gegevens kunnen namelijk gebruikt worden om malafide berichten te sturen. 

Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Copaco BN + BW 23-09 tm 06-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!