Eveline Meijer - 01 oktober 2024

Gouverneur Californië blokkeert Amerikaanse AI-wet

De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, Gavin Newsom, heeft een wet geblokkeerd die gericht is op het waarborgen de veiligheid van generatieve AI. Hij sprak zondag een veto uit, omdat hij de wet te breed vindt.

Gouverneur Californië blokkeert Amerikaanse AI-wet image

Volgens Newsom houdt de wet geen rekening met of een AI-systeem in omgevingen met een hoog risico is ontwikkeld, schrijft Reuters. Ook wordt niet gekeken naar of het systeem belangrijke beslissingen maakt of gevoelige data gebruikt. In plaats daarvan zet de wet "strenge normen voor zelfs de meest basale functies, zolang een groot systeem deze maar implementeert", aldus de gouverneur. Dat terwijl ook kleinere systemen risico's kunnen vormen en niet alle grote systemen risicovol zijn.

De nu geblokkeerde wet stelt onder meer dat de meest geavanceerde AI-modellen strenge veiligheidstesten moeten doorlopen. Het gaat dan om AI-modellen waarvan de ontwikkeling meer dan 100 miljoen dollar kost of die een bepaalde hoeveelheid rekenkracht gebruiken. Verder zouden AI-ontwikkelaars in Californië een zogenaamde kill switch moeten inbouwen, waarmee AI-modellen uitgeschakeld kunnen worden. 

Diverse techbedrijven protesteerden eerder al tegen de wet. Onder meer Google-moederbedrijf Alphabet, Microsoft, OpenAI en Facebook-eigenaar Meta hadden zorgen over het wetsvoorstel. Newsom zegt dat hij nu experts op generatieve AI gevraagd heeft om "werkbare vangrails" te ontwikkelen, die zich richten op het "op het ontwikkelen van een empirische, op wetenschap gebaseerde trajectanalyse". Overheidsinstanties hebben daarnaast opdracht gekregen om om hun beoordeling van de risico's van potentiële catastrofale gebeurtenissen in verband met AI-gebruik uit te breiden.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Schneider Electric Impact 09-2024 V2 BN en BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!