Eveline Meijer - 01 oktober 2024

VS wil export van AI-chips naar Midden-Oosten vereenvoudigen

De Verenigde Staten maakt het met een nieuwe regel eenvoudiger om AI-chips de exporteren naar datacenters in het Midden-Oosten. Sinds oktober vorig jaar moeten Amerikaanse bedrijven een speciale licentie aanvragen voor ze dergelijke geavanceerde chips naar delen van het Midden-Oosten en Azië mogen versturen.

VS wil export van AI-chips naar Midden-Oosten vereenvoudigen image

Met de nieuwe regel kunnen datacenters in de regio een zogenaamde Validated End User-status aanvragen, schrijft Reuters. Wie zo'n status heeft, kan onder een algemene vergunning chips ontvangen. Dat betekent dat de Amerikaanse leveranciers van deze datacenters geen afzonderlijke vergunningen meer aan hoeven te vragen voor de export naar dat datacenter. Wel gelden limieten op de hoeveelheid en soorten technologie die geëxporteerd kunnen worden naar een datacenter. 

Datacenters die zich voor het nieuwe programma aanmelden, moeten een uitgebreide beoordeling ondergaan. Op die manier wil de VS zich ervan verzekeren dat er waarborgen zijn om te voorkomen dat Amerikaanse technologie gebruikt wordt op manieren die in strijd zijn met de nationale veiligheid. Ook moet zo voorkomen worden dat de chips via een omweg naar plekken gaan waar ze niet naartoe mogen. 

In de beoordeling wordt onder meer gekeken naar huidige en potentiële klanten, zakelijke activiteiten, toegangsrestricties en cybersecurity. Verder moeten de datacenters akkoord gaan met rapportage-eisen en beoordelingen op locatie door vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid. De landen waar datacenters gevestigd zijn, moeten verder mogelijk garanties bieden met betrekking tot het veilige en beveiligde gebruik van de technologie. 

ALSO BW tm 16-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-5 | 30-09 tm 07-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!