Eveline Meijer - 02 oktober 2024

IBM opent eerste quantumdatacenter in Europa

IBM heeft zijn eerste quantumdatacenter buiten de Verenigde Staten onthuld. Het dataenter staat in het Duitse Ehningen en is het tweede quantumdatacenter van IBM wereldwijd.

IBM opent eerste quantumdatacenter in Europa image

Het nieuwe quamtumdatacenter wordt binnenkort uitgerust met het op IBM Quantum Heron gebaseerde systeem, dat volgens het bedrijf lagere foutpercentages, zestien keer betere prestaties en een 25-voudige snelheidsverbetering biedt ten opzichte van de IBM Quantum-systemen uit 2022. 

Dat systeem wordt vervolgens toegankelijk via het wereldwijde quantumnetwerk van IBM, waar al diverse Europese bedrijven en onderzoeksinstellingen toegang toe hebben om de ontwikkeling van quantumalgoritmes te stimuleren. Het gaat onder meer om Crédit Mutuel, Bosch, E.ON, Volkswagen Group en Ikerbasque. 

'Goed nieuws voor Duitsland'

De opening van het quantumdatacenter werd bijgewoond door onder meer Olaf Scholz, de Duitse bondskanselier, en Dr. Nicole Hoffmeister-Kraut, minister van Economische Zaken, Arbeid en Toerisme van de deelstaat Baden-Württemberg. 

Scholz noemt de opening van het nieuwe quantumdatacenter goed nieuws voor Duitsland. "Het zal dienen als een locatie voor innovatie en zakelijke groei, en is een uiting van het vertrouwen van investeerders in de Duitse markt. IBM verrijkt het Duitse quantumcomputinglandschap met dit nieuwe datacenter. De Duitse overheid biedt gerichte ondersteuning voor de ontwikkeling van quantumtechnologieën en bevordert zo de ontwikkeling van competenties en capaciteiten op het gebied van quantumcomputing om een robuust ecosysteem rondom de ontwikkeling van quantumcomputers te bevorderen."

ALSO BW tm 16-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!