Witold Kepinski - 02 oktober 2024

Europa en VS vechten om talent op het gebied van deep-tech

Uit een nieuw wereldwijd rapport over deeptech-talent dat door Zeki Data is gepubliceerd , blijkt dat de VS drie keer zoveel deeptech-bedrijven genereert als het VK, terwijl kleine Europese startups een veel hogere concentratie van hooggekwalificeerd talent hebben dan in Noord-Amerika.

Europa en VS vechten om talent op het gebied van deep-tech image

Het Deep-Tech Talent War: Europe vs. North America Showdown 2024 Report ontrafelt de onderliggende trends in deep-tech tussen Europa en Noord-Amerika met talent als lens. Het rapport toont de dramatische vertraging van nieuwe deep-techbedrijven sinds 2020.

Zeki Data, een Brits deeptech-databedrijf dat het toekomstige potentieel van deeptechbedrijven in kaart brengt om investeringen en werving van talent te sturen, meldt in het rapport dat landen zich ervan bewust worden dat het aantrekken en behouden van talent essentieel is voor het opbouwen van soevereine capaciteiten op het gebied van transformatieve technologieën die de volgende fase van nationale welvaart en veiligheid ondersteunen.

"Er is een intense concurrentie om het beperkte wetenschappelijke en technische talent dat deep-techbedrijven nodig hebben om hun innovatieambities te verwezenlijken", aldus Tom Hurd , CEO en medeoprichter van Zeki Data. "Overheden gooien geld naar deep-techstartups om een ​​innovatief voordeel te behalen, maar de gegevens van Zeki laten zien dat er een beperkte ROI is te midden van tegenwinden van hoge kapitaalkosten en marktconsolidatie."

Deep Tech Talent War-rapport

“Het aantrekken en behouden van het meest innovatieve talent is de beste indicator van toekomstig innovatiepotentieel voor deep-techbedrijven,” voegde Hurd toe. “Dit zou de prioriteit moeten zijn voor landen en bedrijven.”

Het Deep Tech Talent War-rapport richt zich op de minder bestudeerde evolutie van de 6.100+ belangrijkste Europese en Noord-Amerikaanse deep-techbedrijven en de strategische implicaties van hun race om nieuwe technologieën onder de knie te krijgen. Zeki keek naar de 8.795.902 mensen die de bedrijven wereldwijd in dienst hebben, met name de 227.948 personen met zeer geavanceerde vaardigheden.

BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN UIT HET ZEKI-DATA-RAPPORT

  1. Overheidsinvesteringen slagen er niet in om startupgroei te stimuleren: De oprichting van nieuwe deep-techbedrijven is sinds 2020 in Europa en Noord-Amerika dramatisch vertraagd. Landen hebben grote financiële investeringen gedaan om een ​​hoger tempo van deep-techinnovatie te stimuleren, maar dat is niet te stoppen. Tegenwinden van hoge kapitaalkosten en marktconsolidatie hebben het effect van overheidsbeleid voor de industrie gedempt.
  2. Magnificent 7 Geef prioriteit aan goedkope aanwervingen: Marktconsolidatie aangestuurd door GenAI leidt tot dramatische verschuivingen in de aanwerving van personeel bij Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla. Deeptechbedrijven geven de voorkeur aan vroege carrière, goedkopere aanwervingen en schrappen duurdere ervaring.
  3. Amerikaanse startups schalen twee keer sneller dan Europese: Deep-tech startups in de Verenigde Staten schalen twee keer zo snel als Europese startups.
  4. Bedrijven in de technische biologie hebben moeite om op te schalen: Bedrijven in de technische biologie blijven aantrekkelijke overnamekandidaten, omdat ze moeite hebben om uit te groeien tot middelgrote en grote bedrijven.
  5. De batterijtechnologie is geïmplodeerd: sinds 2019 is er een uittocht van talent op het gebied van groene energie, en is hernieuwbare energie niet meer populair bij talent. Dat blijkt wel uit het feit dat er sinds 2022 veel mensen uit de sector zijn vertrokken.
  6. Software-engineering is helemaal in: bedrijven in de halfgeleider-, lucht- en ruimtevaart- en defensiesector strijden om de beste talenten op het gebied van software-engineering, terwijl een groot deel van de cybersecuritysector de verkoop belangrijker lijkt te vinden dan softwaretalent.
  7. Chinees talent verlaat het Westen: Op landenniveau versnelt de exodus van Chinees deeptech-talent uit westerse bedrijven. China heeft zichzelf stevig gevestigd als de bestemming bij uitstek voor Chinees talent dat Europese en Noord-Amerikaanse deeptech-bedrijven verlaat.

Het volledige rapport is gratis te downloaden op zekidata.com/talentwar

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 ALSO BW tm 16-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!