Witold Kepinski - 02 oktober 2024

Microsoft verhoogt weerbaarheid externe Edge extensies tegen hacks

Microsoft heeft een belangrijke stap gezet om de veiligheid van browser-extensies voor Microsoft Edge te verbeteren.

Microsoft verhoogt weerbaarheid externe Edge extensies tegen hacks image

Met de introductie van een nieuwe Publish API worden de beveiligingsmaatregelen rondom het ontwikkelen en publiceren van extensies aanzienlijk aangescherpt. Deze ontwikkeling is onderdeel van het bredere Microsoft Secure Future Initiative.

Wat houdt de nieuwe Publish API in?

De nieuwe API biedt een aantal belangrijke verbeteringen op het gebied van beveiliging:

  • Verbeterde API-sleutelgeneratie: De API-sleutels die nodig zijn om extensies te publiceren worden nu automatisch gegenereerd en regelmatig vernieuwd. Dit maakt het moeilijker voor hackers om deze sleutels te onderscheppen en misbruik te maken.
  • Veiliger beheer van API-sleutels: Gevoelige informatie wordt niet meer direct opgeslagen, waardoor het risico op datalekken wordt verminderd.
  • Vereenvoudigd publicatieproces: Het proces om een extensie te publiceren is gestroomlijnd, waardoor ontwikkelaars minder fouten maken en sneller hun extensies kunnen publiceren.

Waarom is dit belangrijk?

Browser-extensies kunnen een krachtige manier zijn om de functionaliteit van een browser uit te breiden. Tegelijkertijd kunnen ze ook een potentieel veiligheidsrisico vormen als ze niet zorgvuldig worden ontwikkeld en gepubliceerd. Door de beveiliging van de Publish API te verbeteren, wil Microsoft ervoor zorgen dat gebruikers met een gerust hart extensies kunnen installeren en gebruiken.

Wat betekent dit voor ontwikkelaars?

Ontwikkelaars die extensies voor Microsoft Edge maken, zullen hun publicatieproces moeten aanpassen om de nieuwe API te gebruiken. Hoewel dit enkele aanpassingen vereist, zoals het bijwerken van CI/CD-pijplijnconfiguraties, biedt de nieuwe API op de lange termijn meer veiligheid en gemak.

Met de introductie van deze nieuwe Publish API zet Microsoft opnieuw een stap voorwaarts in het verbeteren van de beveiliging van zijn producten en diensten.

Lees meer op de Windows blog website. 

Gartner BW tm 02-11-2024 ALSO BW tm 16-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!