Eveline Meijer - 02 oktober 2024

EU wil informatie van Snapchat, TikTok en YouTube over contentalgoritmes

De Europese Commissie heeft informatie opgevraagd bij YouTube, Snapchat en TikTok. De Commissie wil weten welke parameters door hun algoritmes gebruikt worden om content aan te bevelen aan gebruikers. Ook wil de Commissie weten welke rol die algoritmes spelen bij het vergroten van een aantal systemische risico's, bijvoorbeeld rondom het verkiezingsproces en de geestelijke gezondheid van minderjarigen.

EU wil informatie van Snapchat, TikTok en YouTube over contentalgoritmes image

De Europese Commissie deed de verzoeken onder de Digital Services Act (DSA), schrijft Reuters. De informatieverzoeken gaan ook over de maatregelen die de platformen nemen om de potentiële invloed te beperken die het aanbevelingssysteem heeft op de verspreiding van illegale content. 

Verder is extra informatie bij TikTok opgevraagd over de maatregelen die het neemt om te voorkomen dat kwaadwillenden de app manipuleren en om risico's rond bijvoorbeeld verkiezingen te verkleinen. 

De bedrijven moeten de opvraagde informatie uiterlijk op 15 november aanleveren. Daarna besluit de Europese Commissie of het eventuele volgende stappen neemt. Als de bedrijven niet aan de DSA blijken te voldoen, kunnen er boetes volgen. 

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Open Line BW+BN 25-09 tm 03-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!