Martijn Kregting - 03 oktober 2024

Gartner: gen AI leidt tot noodzaak bijscholing software engineers

Tot 2027 zal generatieve AI (GenAI) nieuwe rollen creëren in software engineering en operations. Hiervoor moet maar liefst 80 procent van de technische beroepsbevolking in deze sectoren zich laten bijscholen, aldus Gartner.

Gartner: gen AI leidt tot noodzaak bijscholing software engineers image

"Verregaande verwachtingen over het vermogen van AI hebben geleid tot speculaties dat deze technologie de vraag naar menselijke engineers zou kunnen verminderen of ze zelfs volledig zou kunnen vervangen", stelt Philip Walsh, Senior Principal Analyst bij Gartner. "Maar hoewel AI de toekomstige rol van software engineers zal transformeren, zullen menselijke expertise en creativiteit altijd essentieel zijn voor het leveren van complexe, innovatieve software."

Drie vormen van beïnvloeding

Gartner-analisten verwachten dat AI de rol van software engineering op drie manieren zal beïnvloeden, op korte, middellange en lange termijn:

Op de korte termijn zal AI binnen bestaande grenzen opereren

AI-tools zullen bescheiden productiviteitsverhogingen genereren door bestaande werkpatronen en taken van ontwikkelaars te vergroten. De productiviteitsvoordelen van AI zullen het meeste impact hebben op senior ontwikkelaars in organisaties met volwassen engineeringpraktijken.

Op de middellange termijn zal de opkomst van AI-tools grenzen verleggen

AI-tools zoals agents zullen werkpatronen van ontwikkelaars transformeren door ontwikkelaars in staat te stellen meer taken volledig te automatiseren en uit te besteden. Dit markeert de opkomst van AI-native software engineering, waarbij de meeste code door AI gegenereerd zal worden in plaats van door mensen geschreven.

"In het AI-native tijdperk zullen software engineers een 'AI-first' mindset aannemen, waarbij ze zich voornamelijk richten op het sturen van AI-agents naar de meest relevante context en beperkingen voor een bepaalde taak", aldus Walsh. Dit zal natural-language prompt engineering en retrieval-augmented generation (RAG) vaardigheden essentieel maken voor software engineers.

Op de lange termijn zullen ontwikkelingen in AI grenzen verleggen en de opkomst van AI engineering betekenen

Hoewel AI engineering efficiënter zal maken, zullen organisaties nog meer bekwame software engineers nodig hebben om te voldoen aan de snel toenemende vraag naar AI-gestuurde software. "Het bouwen van AI-gestuurde software zal een nieuw soort softwareprofessional vereisen, de AI engineer", licht Walsh toe. "De AI engineer bezit een unieke combinatie van vaardigheden in software engineering, data science en AI/machine learning (ML), vaardigheden die gewild zijn."

Volgens een Gartner-enquête die in het vierde kwartaal van 2023 werd uitgevoerd onder 300 Amerikaanse en Britse organisaties, beoordeelde 56 procent van de beslissers in software engineering de AI/machine learning (ML) engineer als de meest gevraagde rol voor 2024. Zij zien verder het toepassen van AI/ML op applicaties als de grootste vaardigheidskloof.

Investeren in AI-ontwikkelaarsplatforms

Om AI engineers te ondersteunen, moeten organisaties investeren in AI-ontwikkelaarsplatforms. AI-ontwikkelaarsplatforms helpen organisaties om AI-mogelijkheden efficiënter te bouwen en AI op schaal te integreren in bedrijfsoplossingen. "Deze investering vereist dat organisaties data engineering- en platform engineeringteams bijscholen om tools en processen te adopteren die continue integratie en ontwikkeling voor AI-artefacten stimuleren", stelt Walsh tot slot.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024
ALSO BN + BW tm 16-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!