Martijn Kregting - 03 oktober 2024

OpenAI haalt 6,6 miljard dollar op in financieringsronde

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft 6,6 miljard dollar opgehaald bij investeerders. Dit brengt de totale waardering van de onderneming naar maximaal 157 miljard dollar. OpenAI zou daarmee zijn positie als een van de meest waardevolle particuliere bedrijven ter wereld zou kunnen verstevigen, schrijft Reuters. In 2021 lag de waardering nog op 14 miljard dollar.

OpenAI haalt 6,6 miljard dollar op in financieringsronde image

De financieringsronde heeft meerdere durfkapitaalinvesteerders aangetrokken die eerder al geld hebben gestopt in OpenAI. Daaronder Thrive Capital en Khosla Ventures, evenals OpenAI's grootste zakelijke financier Microsoft. Verder deed Nvidia mee aan de nieuwe ronde. Altimeter Capital, Fidelity, SoftBank en Abu Dhabi's door de staat gesteunde investeringsmaatschappij MGX namen ook deel aan de ronde.

Herstructurering gaande

De afronding van de financieringsronde valt samen met de voortdurende herstructureringsinspanningen en veranderingen in de leiding van het bedrijf - zoals het abrupte vertrek van Chief Technology Officer Mira Murati vorige week. De wijzigingen aan de top hadden echter geen invloed op het enthousiasme van de investeerders, aldus Reuters.

De financiering had de vorm van converteerbare obligaties. De omzetting ervan naar eigen vermogen hangt af van een succesvolle structurele verandering naar een winstgevend bedrijf dat niet langer zou worden gecontroleerd door het non-profitbestuur en het verwijderen van de limiet op rendementen voor investeerders.

OpenAI's Chief Financial Officer Sarah Friar heeft werknemers laten weten dat zij indien gewenst hun aandelen in het bedrijf nu kunnen verzilveren, via een openbaar bod om hun aandelen in het bedrijf terug te kopen. Eerder dit jaar stond het bedrijf enkele werknemers toe om hun aandelen te verzilveren voor uiteindelijk 86 miljard dollar.

Geen deelname Apple

Apple, dat in gesprek was om te investeren in OpenAI, sloot zich uiteindelijk niet aan bij de financiering, zo citeert Reuters enkele anonieme bronnen. Apple reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

OpenAI verwacht dit jaar een omzet van 3,6 miljard dollar, waar oplopende verliezen van meer dan 5 miljard dollar tegenover staan. Het bedrijf voorspelt echter een grote omzetstijging volgend jaar tot 11,6 miljard dollar.

Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Copaco BN + BW 23-09 tm 06-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!