Martijn Kregting - 04 oktober 2024

Aantal openstaande IT-vacatures daalt met 40 procent in Q3

Het aantal openstaande IT-vacatures in Nederland is in Q3 van dit jaar gedaald naar 6.897, een daling van 21,8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024 (met 8.822 vacatures). De daling bedraagt zelfs 40 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2024, aldus Hello Professionals. Uit diens meest recente IT-arbeidsmarktmonitor blijkt verder dat verschillende sectoren stoppen met het inhuren van zzp'ers en dat de beroepsbevolking verder vergrijst.

Aantal openstaande IT-vacatures daalt met 40 procent in Q3 image

In regio’s zoals Noord-Holland en Zuid-Holland is er een aanzienlijke afname van het aantal openstaande IT-vacatures, met dalingen van respectievelijk 19,6 en 20 procent. De impact is echter het grootst in minder dichtbevolkte regio's zoals Friesland en Drenthe, waar de vacatures respectievelijk met 24 en 37 procent zijn afgenomen. Daarnaast blijft de invultijd van vacatures toenemen. Bij directe werkgevers bedraagt de invultijd nu gemiddeld 39 dagen, terwijl deze bij intermediairs 25 dagen is.

Inhuren freelancers geschrapt

Verschillende grote bedrijven in de beveiligings- en zorgsector - zoals Securitas, Securion, G4S, Trigion, Libertas Leiden, SWZ Zorg en Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis - kondigden verder aan te stoppen met het inhuren van zzp'ers. Deze beslissing is rechtstreeks het gevolg van strengere regelgeving, waaronder de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) in 2025 en het wetsvoorstel VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties), dat voor 2026 verwacht wordt. Het inhuren van freelancers wordt zo minder aantrekkelijk voor bedrijven.

Beide wetten hebben directe gevolgen voor de kostenstructuur van bedrijven, maar ook voor de vraag naar flexibiliteit binnen het personeelsbestand. Daarnaast heeft het toegang hebben tot specialistische kennis ook gevolgen: bedrijven zullen vaker op zoek moeten gaan naar vaste medewerkers om deze kennis in huis te houden, aldus de IT-arbeidsmarktmonitor. Deze ontwikkeling kan leiden tot een verdere afname van de vraag naar zelfstandigen in sectoren zoals IT, waar freelancers traditioneel een belangrijke rol spelen bij het vervullen van specialistische functies.

Achterblijvende instroom

De instroom van ICT-studenten op mbo- en hbo-niveau blijft de afgelopen jaren achter bij de groeiende vraag naar gekwalificeerde professionals. Hoewel jaarlijks zo'n 24.000 studenten aan ICT-gerelateerde opleidingen beginnen, stroomt slechts de helft door naar een baan in de ICT-sector. Dit is volgens Hello Professionals problematisch gezien de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt.

In Randstad-regio’s zoals Zuid-Holland en Noord-Holland blijft de instroom hoog, maar in provincies zoals Drenthe en Zeeland zijn er aanzienlijke tekorten. Bedrijven vragen daarnaast om steeds meer specifieke technische en soft skills, waaronder Python, SQL, zelfstandigheid en communicatieve vaardigheden.

Vergrijzing beroepsbevolking

De IT-sector blijft sterk afhankelijk van oudere werknemers met veel kennis. In Q3 2024 bestond 45 procent van de werknemers uit mensen tussen de 35 en 49 jaar. 38 procent van de IT-professionals is ouder dan 50 jaar. Jongere werknemers, met name in de leeftijdsgroep van 24-34 jaar, maken slechts 17 procent uit van de totale beroepsbevolking. Dit duidt op een verdergaande vergrijzing van de sector, wat op termijn een knelpunt kan vormen: oudere werknemers die de sector verlaten en te weinig jong talent om deze plaatsen op te vullen.

De verdeling tussen mannen en vrouwen binnen de IT blijft ondertussen scheef. In Q3 2024 was 78 procent van de IT-werkenden man, tegenover 22 procent vrouwen. Deze genderkloof is een constante uitdaging voor diversiteit en inclusie in de sector, en heeft zich de afgelopen kwartalen niet wezenlijk verbeterd, aldus de IT-arbeidsmarktmonitor

Andere trends in het derde kwartaal van 2024 zijn:

  • 7 procent van de professionals is actief op zoek naar een nieuwe baan, een lichte stijging vergeleken met voorgaande kwartalen en jaren, toen dit percentage tussen de 1 en 5 procent lag. De groep die niet op zoek is, blijft stabiel met 45 procent, consistent met eerdere periodes.
  • Latent zoekenden vormen met 46 procent de grootste groep, een stijging ten opzichte van eerdere kwartalen waarin dit percentage rond de 37 procent lag. Deze toename is mogelijk te verklaren door de vakantieperiode. Deze groep blijft belangrijk voor recruiters.
  • Reistijd is steeds belangrijker geworden. Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde maximale reistijd voor IT-professionals nu 43 minuten enkele reis bedraagt.
DIC Awards BW tm 28-10-2024 Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024
Copaco BN + BW 23-09 tm 06-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!