Martijn Kregting - 04 oktober 2024

Meta mag van EU-hof niet onbeperkt gepersonaliseerde advertenties inzetten

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft op vrijdag 4 oktober in een privacy-geschil tussen Max Schrems en Meta Platforms een uitspraak gedaan in het voordeel van de Oostenrijkse privacyactivist, zo schrijft Reuters.

Meta mag van EU-hof niet onbeperkt gepersonaliseerde advertenties inzetten image

Meta is onder meer eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp. Schrems heeft Meta al meerdere keren voor de rechter gedaagd wegens vermeende schendingen van de privacywetgeving van de EU, in Nederland bekend als de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Gepersonaliseerde advertenties

Schrems, die al jaren via onder meer zijn stichting Nyob een juridische kruistocht voert tegen allerlei vormen van privacy-schendingen door tech-ondernemingen, had bij een Oostenrijkse rechtbank een klacht ingediend omdat hij via Facebook advertenties voorgeschoteld kreeg die specifiek op homoseksuelen gericht waren. Meta maakt steeds meer gebruik van gepersonaliseerde advertenties op basis van verwerking van online vergaarde persoonsgegevens.

De Oostenrijkse rechtbank vroeg vervolgens om advies aan het Hof van Justitie van de EU. Dat stelde volgens Reuters in een uitspraak dat 'een online sociaal netwerk zoals Facebook niet alle verkregen persoonsgegevens mag gebruiken voor gerichte advertenties, zonder beperking in tijd en zonder onderscheid in type gegevens'.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!