Redactie - 08 oktober 2024

Google doet testen met blauwe verificatievinkjes in zoekresultaten

Google experimenteert met een nieuwe functie die gebruikers meer zekerheid moet bieden over de authenticiteit van websites. In een recente ontdekking van The Verge is gebleken dat Google momenteel een test uitvoert met blauwe verificatievinkjes naast bepaalde websites in de zoekresultaten. Deze vinkjes dienen als visuele bevestiging dat de website is wie ze beweert te zijn.

Google doet testen met blauwe verificatievinkjes in zoekresultaten image

Bedrijven als Microsoft, Meta, Amazon, Epic Games en HP zijn enkele van de eerste die deelnemen aan deze test. Wanneer een gebruiker naar een van deze bedrijven zoekt, kan er een blauw vinkje verschijnen naast de zoekresultatie, waardoor het makkelijker wordt om de officiële website te onderscheiden van imitaties.

Waarom dit belangrijk is

Google heeft altijd een sterke focus gehad op het leveren van accurate en relevante zoekresultaten. Echter, naarmate het internet is gegroeid, zijn er ook meer mogelijkheden ontstaan voor kwaadwillenden om gebruikers te misleiden. Door middel van zoekmachineoptimalisatietechnieken kunnen websites hoger in de zoekresultaten worden geplaatst, zelfs als ze niet de meest betrouwbare bron zijn.

De nieuwe verificatievinkjes zijn bedoeld om dit probleem aan te pakken. Door een visuele indicatie te geven van de authenticiteit van een website, kan Google gebruikers helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Hoe werkt het?

Het verificatieproces van Google is gebaseerd op een combinatie van automatische verificatie, andere gegevens en handmatige controle. Het is belangrijk op te merken dat deze functie niet betaald is, maar een initiatief van Google om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren.

Beschikbaarheid

Op dit moment bevindt de testfase zich nog in een vroeg stadium en is de functie niet voor alle gebruikers of in alle regio's beschikbaar. Het is nog niet bekend wanneer en of deze functie op grote schaal zal worden uitgerold.

Conclusie

De introductie van blauwe verificatievinkjes in Google zoekresultaten is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen desinformatie en online fraude. Door gebruikers meer zekerheid te bieden over de authenticiteit van websites, kan Google bijdragen aan een veiliger en betrouwbaarder internet.

In samenwerking met Data News

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
ALSO BN + BW tm 16-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!