Witold Kepinski - 09 oktober 2024

Commvault introduceert Cloud Rewind

Commvault, aanbieder van oplossingen voor databescherming en cyberweerbaarheid voor de hybride cloud, maakt de beschikbaarheid bekend van Cloud Rewind. Deze oplossing op het Commvault Cloud-platform biedt cloud-native herstel van gedistribueerde applicaties met behulp van technologie die Commvault verwierf met de overname van Appranix. Dit biedt cloud-first organisaties een geheim wapen dat hun cyberweerbaarheid verbetert.

Commvault introduceert Cloud Rewind image

Voor organisaties die door een cyberaanval worden getroffen, is het herstellen van data slechts de helft van de strijd. De meest arbeidsintensieve taak is het herstellen van gedistribueerde cloudapplicaties die worden gebruikt voor de hosting en ondersteuning van die data.

De gemiddelde onderneming maakt gebruik van maar liefst 371 cloudapplicaties voor verschillende financiële, HR- en operationele processen. Na een cyberaanval kunnen zij hun normale bedrijfsvoering pas hervatten zodra al deze applicaties opnieuw zijn opgebouwd. Dit is echter een tijdrovend, stapsgewijs en systematisch proces. Volgens een recent onderzoek van Commvault zegt de meerderheid van ondernemingen dat het herstellen van alle bedrijfsprocessen ruim een week in beslag neemt. Dat is veel te lang, en Cloud Rewind brengt daar verandering in.

Cloud Rewind hanteert een aanpak die het herstel van cloudomgevingen ingrijpend vereenvoudigt. De oplossing is ontwikkeld om snel de volledige cloudapplicatie- en dataomgeving van een organisatie te herstellen – inclusief alle benodigde cloudinfrastructuurconfiguraties – op een zeer geautomatiseerde manier. Waar traditionele tools voor databescherming zich volledig op gegevensherstel richten, combineert Cloud Rewind dit met cloud-native mogelijkheden die de heropbouw van applicaties en infrastructuren ingrijpend automatiseren. Dit stelt organisaties in staat om na het uitvallen van clouddiensten of een ransomware-aanval hun normale bedrijfsvoering in een paar minuten tijd te hervatten. Cloud Rewind doet daarbij als het ware dienst als een 'cloudtijdmachine'.

Geavanceerde mogelijkheden voor snel en efficiënt herstel

Cloud Rewind biedt verschillende mogelijkheden die bedrijven helpen om snel en efficiënt te herstellen van cyberincidenten.

  • Risicoreductie door discovery van IT-bronnen: de oplossing identificeert automatisch alle gebruikte cloudcomponenten en stelt daar een catalogus van samen. Gebruikers beschikken daarmee over een overzicht van alle IT-activa die om bescherming en herstelmogelijkheden vragen. Op die manier wordt er ook in de meest complexe multi-cloudomgevingen niets belangrijks over het hoofd gezien.
  • Minder verwarring en overhead door het in kaart brengen van afhankelijkheden: Cloud Rewind analyseert en definieert de complexe relaties tussen verschillende cloudcomponenten. Dit zorgt ervoor dat het heropbouwen van applicaties met al hun afhankelijkheden een stuk sneller verloopt. Bij het herstellen van systemen worden alle IT-bronnen aan elkaar gekoppeld met weinig of geen menselijke tussenkomst.
  • Optimale afstemming binnen het security-team dankzij drift analysis: De oplossing helpt om systemen in hun oorspronkelijke staat te herstellen door het identificeren en verhelpen van afwijkingen (‘drifts’) van de oorspronkelijke configuratie. Deze functie ziet er proactief op toe dat systemen na een incident naar een veilige en functionele toestand worden hersteld.
  • Geautomatiseerde tests van het cyberherstel met Recovery-as-Code: Cloud Rewind legt niet alleen alle relevante data vast, maar genereert ook een volledig overzicht van alle applicaties, de infrastructuur en netwerkconfiguraties. Systemen kunnen op die manier op basis van hun operationele blauwdruk worden hersteld. Daarmee wordt giswerk ingeruild voor trefzeker herstel.
  • On demand reconstructie van cloudomgevingen voorkomt verspilling van cloudcapaciteit: De oplossing herstelt alle IT-componenten naar hun oorspronkelijke staat, zodat organisaties snel hun dataomgeving en de ondersteunende infrastructuur opnieuw kunnen opbouwen. Ze kunnen daarmee na een storing snel beschikken over een veilige en operationele cloudomgeving.
  • Ingebouwde applicatiegerichte mogelijkheden voor gegevensherstel en disaster recovery: Cloud Rewind biedt integratie met de mogelijkheden van Commvault Cloud voor het waarborgen van veerkrachtige databescherming. Organisaties kunnen hierdoor met een paar simpele muisklikken herstellen - van kortstondige downtime tot de meest verwoestende cyberaanvallen.

Cloud Rewind ondersteunt alle belangrijke publieke en private clouds, waaronder Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP) en Microsoft Azure. Dit biedt organisaties optimale keuzevrijheid.

Dashboard

De cloud-native technologie van Commvault voor het herstellen van data en cloudapplicaties wordt aangevuld met het nieuwe Cyber Resilience Dashboard. Dit dashboard toont de actuele gereedheid voor het herstel van ransomware. Organisaties kunnen zo op eenvoudige wijze gaten in hun weerbaarheidsplannen identificeren. Het dashboard levert bovendien bruikbare inzichten die bijdragen aan verbeterde weerbaarheid en herstelgereedheid. Gebruikers krijgen een volledig overzicht van het datalandschap, samen met informatie over de regelmaat en het succes van tests en de beschikbaarheid van onwijzigbare, air gapped back-ups van bedrijfskritische gegevens. Organisaties krijgen op basis van deze informatie een score toegekend voor hun herstelgereedheid, aangevuld met aanbevelingen voor het verbeteren daarvan.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!