Witold Kepinski - 09 oktober 2024

Nederland meest AI-volwassen binnen EMEA-regio

Het Nederlandse bedrijfsleven is vol vertrouwen over de huidige kennis en vaardigheden op het gebied van AI. Tegelijkertijd is er het besef dat verdere investeringen noodzakelijk zijn. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van ServiceNow, het platform voor bedrijfstransformatie, onder ruim 2.000 leidinggevenden in de EMEA-regio. Het onderzoek toont aan dat van alle onderzochte landen, Nederland het meest AI-volwassen is.

Nederland meest AI-volwassen binnen EMEA-regio image

Op basis van de antwoorden in het onderzoek hebben de onderzoekers de AI-volwassenheid van de verschillende landen in de EMEA-regio berekend. Hierbij is gekeken naar vijf dimensies: strategie en leiderschap, workflowintegratie, talent en werknemers, AI-governance en AI-investeringen. Via een principale-componentenanalyse is hier een score aan gekoppeld. Voor Nederland komt deze score uit op 46 (op een schaal van 100). Dat is de hoogste score in de EMEA-regio, het gemiddelde voor de hele regio is 44. Dat de verwachtingen rondom AI hoog zijn in ons land, blijkt wanneer er gevraagd wordt naar welke resultaten volgens Nederlandse leidinggevenden bereikt kunnen worden dankzij de inzet van AI. Een hogere efficiëntie en productiviteit wordt door 84% genoemd, een betere klantervaring door 83% en omzetgroei door 86%. Al deze percentages liggen (ruim) boven het EMEA-gemiddelde. 

Beschikbare kennis 

Dat deze verwachtingen zo hoog liggen, heeft deels te maken met de veronderstelde AI-kennis waarover bedrijven nu al beschikken. Zo geeft bijna de helft van de Nederlandse respondenten (47%) aan dat ze op dit moment al voldoende talent en vaardigheden in huis hebben om hun AI-strategie uit te rollen. Van alle landen hebben Nederlanders het grootste vertrouwen in hun eigen kunnen, in de EMEA-regio ligt dit percentage op 31%. Ook wanneer het gaat om het optuigen van specialistenteams voor belangrijke AI-gerelateerde zaken (zoals beleid en verantwoord gebruik van AI) loopt Nederland voorop. 51% van de Nederlandse respondenten geeft aan hier significante stappen in te hebben gezet, tegenover 42% in de hele EMEA-regio. 

Bijspijkeren AI-vaardigheden 

Toch zitten Nederlandse organisaties niet stil, zo laat het onderzoek zien wanneer er gevraagd wordt naar het bijscholen van de AI-vaardigheden van medewerkers. Nederland scoort het hoogst in de EMEA-regio bij het opleiden van werknemers tot AI-configurator (59%), ontwikkelaar (62%) en data scientist (67%). Daarnaast speelt het aantrekken van talent met specifieke AI-vaardigheden een rol in de strategie van veel Nederlandse organisaties. Met name data scientists zijn veelgevraagd. Daniel Hofman, Area Vice President en countrymanager voor Nederland bij ServiceNow, begrijpt wel dat Nederland hoog scoort wat betreft AI-volwassenheid. “Het Nederlandse bedrijfsleven is altijd al tech savvy geweest, we zijn snel in het omarmen van nieuwe innovaties en het ontdekken van mogelijkheden. De grootste uitdaging ligt in ons land dan ook niet in het overtuigen van wat de voordelen van AI kunnen zijn. Het gaat vooral om het klaarmaken voor de AI-toekomst en het daadwerkelijk implementeren van AI-tools, zodat organisaties hun AI-investeringen snel kunnen omzetten in tastbare bedrijfswaarde. ServiceNow kan een bijdrage leveren aan deze kans.” 

Methodologie 

Voor het onderzoek zijn in opdracht van ServiceNow 2.157 respondenten uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Duitsland, België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Italië en Spanje ondervraagd door onderzoeksbureau Oxford Economics.

Gartner BW tm 02-11-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-6 | 07-10 tm 14-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!