Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2024

Databricks Apps vereenvoudigt ontwikkeling van interne data-applicaties

Data- en AI-bedrijf Databricks lanceert Databricks Apps, een nieuwe oplossing waarmee developers snel applicaties kunnen ontwikkelen en publiceren op het Databricks Data Intelligence Platform. Databricks Apps is beschikbaar in publieke preview op AWS en Azure.

Databricks Apps vereenvoudigt ontwikkeling van interne data-applicaties image

Het bouwen en implementeren van interne data-applicaties kan complex en tijdrovend zijn. Zo zijn developers vaak veel tijd kwijt aan infrastructuurbeheer, waardoor zij minder tijd overhouden voor applicatieontwikkeling. Daarnaast vereisen data-governance en compliance handmatige implementatie van toegangscontroles en wordt toegangscontrole los van andere data-assets beheerd, wat zorgt voor een onsamenhangende governance-ervaring.

Ontwikkeling versnellen

Met Databricks Apps wil Databricks hiervoor een oplossing bieden en de ontwikkeling van interne data-applicaties vereenvoudigen. Zo biedt het onder meer ingebouwde governance met Unity Catalog. Met Databricks Apps kunnen applicaties worden ontwikkeld die volledig binnen de Databricks-omgeving draaien of in samenwerking met tools zoals Visual Studio Code en PyCharm. Dit zorgt voor applicaties met toegang tot data en AI-modellen, ook voor medewerkers zonder technische achtergrond.

Datawetenschappers en engineers kunnen apps bouwen en verbeteren met behulp van vertrouwde Python-frameworks zoals Dash, Shiny, Gradio, Streamlit en Flask. Daarnaast zijn kant-en-klare Python-sjablonen beschikbaar die de mogelijkheid bieden om snel flexibele apps te maken.

Productieklaar met automatische deployment

Het gebruik van Databricks Apps vereist geen extra infrastructuur. De apps draaien op automatisch geprovisioneerde serverless computing, wat de implementatie vereenvoudigt. Databricks Apps sluit aan op populaire ontwikkelingsmethoden, wat integratie in de bredere workflow vereenvoudigt. Developers krijgen ondersteuning voor Git-versiebeheer en CI/CD-pipelines, waarbij zij direct in de Databricks-omgeving kunnen werken of hun eigen favoriete IDE kunnen gebruiken.

"De naadloze integratie van Databricks Apps in onze DevOps-processen stelt ons in staat om snel nieuwe functies onder gebruikers te testen. Tegelijkertijd bieden we een veilige, productieklare front-end voor onze interne applicatie, allemaal zonder de noodzaak van extra infrastructuur”, zegt Lukas Heidegger, Senior Data/MLOps Engineer bij E.ON Digital Technology.

Ingebouwde governance

Met Databricks Apps blijft bedrijfsdata binnen de eigen Databricks-omgeving, tenzij er bewust voor wordt gekozen om deze te delen. Elke applicatie is uitgerust met sterke beveiligingsmaatregelen, zoals gedetailleerde toegangscontrole en automatische gebruikersauthenticatie met OIDC/OAuth 2.0 en SSO voor veilige toegang. Bovendien biedt de integratie van Unity Catalog volledige zichtbaarheid in de oorsprong, transformatie en het gebruik van applicatiedata, wat bijdraagt aan verbeterde traceerbaarheid en compliance.

Databricks Apps is nu in publieke preview beschikbaar voor alle workspaces in ondersteunde regio’s. Meer informatie is hier beschikbaar.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Axians 09/10/2024 - 22/10/2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!