Wouter Hoeffnagel - 11 oktober 2024

Europese Commissie maakt 865 miljoen euro beschikbaar voor 5G en gigabitinternet

De Europese Commissie kondigt het tweede werkprogramma aan voor het digitale deel van de Connecting Europe Facility (CEF) Digital. Via het programma steekt het tot 2027 zo'n 865 miljoen euro in de ontwikkeling van 5G- en gigabitconnectiviteit.

Europese Commissie maakt 865 miljoen euro beschikbaar voor 5G en gigabitinternet image

Het verbeteren van de connectiviteitsinfrastructuur in Europa is essentieel om de doelstellingen van de Europese Digitale Decade 2030 te behalen, waarbij alle burgers en bedrijven toegang hebben tot 5G- en gigabitconnectiviteit. Door publieke en private investeringen te bevorderen, draagt CEF Digital bij aan projecten van gemeenschappelijk Europees belang en aan de uitrol van veilige, duurzame en hoogpresterende infrastructuren zoals gigabit- en 5G-netwerken in de EU.

Het programma is gericht op:

  • De uitrol van 5G-infrastructuren in Europa, co-financiering van grootschalige projecten ter bevordering van de uitrol van gigabit- en standalone 5G-infrastructuren, evenals de integratie van edge cloud en rekenmogelijkheden in verticale sectorale toepassingen, zoals gezondheid, productie, transport en logistiek;
  • De uitrol en significante upgrade van backbone-netwerken, inclusief quantumcommunicatienetwerken en onderzeese kabels, om de prestaties, veerkracht en capaciteit van connectiviteitsnetwerken binnen en tussen lidstaten, evenals tussen de Unie en derde landen, te verhogen;
  • De uitrol van operationele digitale platforms voor transport- of energie-infrastructuren, door het optimaliseren van het energieverbruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) en het verminderen van de milieueffecten. Deze operationele digitale platforms bouwen voort op en integreren met bestaande en opkomende Europese data-, cloud- en edge computing- en connectiviteitsinfrastructuren, gefinancierd door het Digital Europe Programme en Horizon Europe.

Meer informatie is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Tanium BN+BW 8/10/2024 - 01/11/2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!